Wykonanie
Schab ze
śliwką jadałam niejednokrotnie, za każdym razem jest pyszny, można jeść go na ciepło i na zimno, jako przekąskę i danie obiadowe:)
Potrzebne składniki:
schab bez kości,
cebula,
śliwki suszone,
olej,
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka słodka,
papryka ostra,
ziele angielskie,
liść laurowySposób wykonania:Ze
schabu nie ściągać błon,
ostrym, długim, wąskim nożem zrobić w schabie przez środek otwór.Nadziewamy
śliwkami.Możemy upychać je trzonkiem.Nacieramy
olejem, żeby
przyprawy miały się do czego przykleić.Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką słodką, ostrą orz
majerankiem.Obkładamy pokrojoną w krążki
cebulą. Przykryty
schab najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.Obrany
schab obsmażamy.Po obsmażeniu z obu stron dodajemy parę
śliwek suszonych oraz
cebulę do przesmażenia.Podlewamy
wodą, żeby przykryło do połowy
schab i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.Smacznego!