Wykonanie
ricotta hotcakes z kremowym
serkiem i
dżemem wiśniowymricotta hotcakes with creamy cheese and cherry jam
Mniej stresu, proszę.Nie lubisz
awokado albo jeszcze nie trafiłeś na zestawienie, w którym naprawdę Ci smakuje? Piątka, ja też. Chociaż zdrowe to ono jest, prawda?No to do rzeczy.Jakiś czas temu za sprawą Badapak.pl w moje łapki wpadł
olej z
awokado. Wiedziałam, że chcę go przetestować."Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany
olej z
awokado extra virgin zachowuje zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B . Posiada więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), redukujących poziom złego cholesterolu, niż
oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol ." - Tak
mówi producent. Przed użyciem wiedziałam przynajmniej, że jeśli coś będzie nie tak, przynajmniej chciałam dobrze.Przez ostatnie tygodnie nasmażyłam, narobiłam sałatek, a dzisiaj użyłam ów
oleju do placków, które prezentują się mniej lub bardziej wdzięcznie powyżej. Wnioski? Nie jestem taką masochistką. Jest dobrze .W smaku jest lekko
orzechowy, a z wyglądu - ciemnozielony . Świetnie nadaje się do
sosów sałatkowych oraz do polewania nim gotowych potraw . Warto dodać, iż posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich
olejów, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania .U mnie znalazł zastosowanie w dzisiejszych plackach, które, nawiasem mówiąc, są jednymi z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych, jakie
jadłam. Słynne
ricotta hotcakes Nigelli, które zwykle robię na obiad lub obiadokolację, tym razem wylądowały u mnie o poranku.
/1 porcja/- 125g
serka ricotta- 50g
mąki orkiszowej- 1
jajko, osobno
białko i
żółtko- 65ml
mleka- 1 łyżeczka
oleju z
awokado- szczypta
soli- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
stewiiRicottę,
mleko,
cukier i
żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać
olej i wymieszać. Dosypać
mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z
białek i wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron.Inspiracjaask.fm