ßßß Cookit - przepis na 336. Sunday / Nie lubisz awokado?

336. Sunday / Nie lubisz awokado?

nazwa

Wykonanie

ricotta hotcakes z kremowym serkiem i dżemem wiśniowym
ricotta hotcakes with creamy cheese and cherry jam
Mniej stresu, proszę.
Nie lubisz awokado albo jeszcze nie trafiłeś na zestawienie, w którym naprawdę Ci smakuje? Piątka, ja też. Chociaż zdrowe to ono jest, prawda?
No to do rzeczy.
Jakiś czas temu za sprawą Badapak.pl w moje łapki wpadł olej z awokado. Wiedziałam, że chcę go przetestować.
"Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany olej z awokado extra virgin zachowuje zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B . Posiada więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), redukujących poziom złego cholesterolu, niż oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol ." - Tak mówi producent. Przed użyciem wiedziałam przynajmniej, że jeśli coś będzie nie tak, przynajmniej chciałam dobrze.
Przez ostatnie tygodnie nasmażyłam, narobiłam sałatek, a dzisiaj użyłam ów oleju do placków, które prezentują się mniej lub bardziej wdzięcznie powyżej. Wnioski? Nie jestem taką masochistką. Jest dobrze .
W smaku jest lekko orzechowy, a z wyglądu - ciemnozielony . Świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do polewania nim gotowych potraw . Warto dodać, iż posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania .
U mnie znalazł zastosowanie w dzisiejszych plackach, które, nawiasem mówiąc, są jednymi z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych, jakie jadłam. Słynne ricotta hotcakes Nigelli, które zwykle robię na obiad lub obiadokolację, tym razem wylądowały u mnie o poranku.
/1 porcja/
- 125g serka ricotta
- 50g mąki orkiszowej
- 1 jajko, osobno białko i żółtko
- 65ml mleka
- 1 łyżeczka oleju z awokado
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka stewii
Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron.
Inspiracja
ask.fm
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/06/336-sunday-nie-lubisz-awokado.html