ßßß Cookit - przepis na 10 faktów o mnie – Liebster Award

10 faktów o mnie – Liebster Award

Wykonanie

Na początku grudnia Gosia, współautorka bloga Trawka cytrynowa, nominowała kilku ulubionych blogerów do Liebster Award. Zrobiło mi się szalenie przyjemnie, że znalazłam się w tym gronie. No i do tego przeczytałam o moim dziele tyle miłych słów! Nie wiedziałam nawet, że można ich tak wiele napisać 😉 Fajnie zobaczyć swoje dzieło czyimiś oczami, tym bardziej, że sama mam często problem z tym, żeby w kilku słowach opisać, jaki jest mój blog – Gosi się to udało.
Trochę to trwało, zanim udało mi się skończyć ten wpis – systematyczność i refleks nie są ostatnio moimi cnotami.
Idea Liebster Award jest taka, że nominowana osoba odpowiada na kilka pytań i ma możliwość przeprowadzenia czegoś w rodzaju wywiadu ze swoimi ulubieńcami (podam ich na końcu tego wpisu – bardzo lubię Gosię, ale nie będę jej nominowała w odwecie, bo będziemy się tak liebsterować potem miesiącami – kto to potem będzie czytał?).
Oto moje odpowiedzi na pytania przygotowane przez Małgosię:
1. Jaka jest twoja największa kulinarna słabość?
Musztarda! 😀 Zawsze mam kilka rodzajów w lodówce, robię też sama. Musztardę ziarnistą mogę wyjadać łyżeczką ze słoiczka tak, jak inni wcinają dżem. Z musztardą mogłabym jeść chyba wszystko. Dałabym się też pokroić za pierniczki – uwielbiam takie nieprzesadnie słodkie, ale wyraźnie „pierne”. Kocham również pączki, szczególnie te z piekarnika. Potrafię ich zjeść naprawdę dużo, dlatego piekę je tylko w okolicach tłustego czwartku (zaczynam tydzień lub dwa wcześniej) 😀
2. Jaka jest ulubiona kulinarna pora roku?
Najbardziej lubię przełom lata i jesieni – połowę września do połowy października, kiedy na straganach można kupić najdojrzalsze, najpiękniej pachnące owoce i warzywa, a w lasach jest wysyp grzybów. W tym czasie w mojej kuchni piętrzą się góry soczystych pomidorów i słodziutkich węgierek, a Małż kursuje ze słoikami, wynosząc keczupy i powidła i przynosząc puste naczynia. Z ekscytacją czekam też na początek sezonu na bób – mogłabym żywić się tylko nim, ale podejrzewam, że wpłynęłoby to niekorzystnie na trwałość mojego małżeństwa.
3. Opisz swój największy kulinarny niewypał.
Zupa cygańska – jako młoda pani domu nie pomyślałam, żeby po ostudzeniu schować ją do lodówki. Na drugi dzień zjadł ją Małż i pojechał w trasę. Do dziś wspomina, jak mu się spieszyło do każdego zjazdu na autostradzie.
4. Jaka jest Twoja ulubiona książka kucharska?
5. Z jakiego powodu zaczęłaś blogować?
Zaczęłam blogować w listopadzie 2012 roku. Stało się to trochę z chęci walki z monotonią „mamusiowej” egzystencji, bo miałam już wtedy rocznego Człowieka Wyżerkę i od jakiegoś czasu byłam na urlopie wychowawczym – nadrobiłam zaległości czytelnicze i serialowe, zaczęłam szukać innych rozrywek, odkryłam blogi. Na pewno chciałam też udowodnić sobie i innym, że świeżo upieczona mama nie musi się realizować tylko w zakresie opieki nad dzieckiem i może mieć hobby inne niż prasowanie mikroskopijnych ciuszków czy dbanie o urodę. Do pisania bloga podpuścili mnie również znajomi, którzy stwierdzili, że przyjemnie się czyta to, co piszę, a na bloga okołokulinarnego wiele osób chętnie zajrzy, bo gotowanie dotyczy każdego.
6. Jak sobie radzisz z brakiem weny?
Ostatnio muszę radzić sobie albo z brakiem weny, albo z brakiem sił/czasu/sposobności. Jeśli mam jedno, to brakuje mi drugiego. Dojrzewam do tego, żeby zainstalować sobie w telefonie dyktafon i nagrywać pomysły w drodze do pracy. Póki co spontanicznie zapisuję strzępki myśli na karteczkach i wrzucam je do szuflady, czasem udaje się coś z nich złożyć.
7. Leniwe śniadanie czy kolacja na bogato?
Marzę o leniwym śniadaniu, ale w tygodniu śpieszę się do pracy, a w weekendy usiłuję się wyspać. Śniadania robię zatem na szybko, ale za wieczory, kiedy dzieci już położą się spać, są gargantuiczne.
8. Wymarzone miejsce na posiłek.
Marzę o tym, żeby kiedyś zbudować dom z tarasem, na którym w ciepłe letnie wieczory będziemy razem z przyjaciółmi spędzać czas przy dobrym jedzeniu.
9. W mojej lodówce znajdziesz na pewno… musztardę. Pisałam o tym w punkcie pierwszym. Zawsze mam też mleko i ser oraz bardzo dużo masła. Na początku mojej znajomości z Małżem jasno mu powiedziałam, że nie jeśli będzie chciał kupić mi kwiaty, to niech porzuci ten zamiar, bo większą przyjemność mi sprawi, przeznaczając tę samą kwotę na zakup jakiegoś dobrego sera (albo książki).
10. Gdzie wybrałabyś się na kulinarną podróż życia?
Do Włoch – chciałabym u źródła poznać tajniki własnoręcznego przygotowywania makaronów, pieczywa i owoców morza. Kuszą mnie też kierunki wschodnie, szczególnie Japonia i Indie.
11. Jaki jest twój magiczny składnik?
Czas. Wszystko, co najlepsze, wymaga czasu.
Nominuję do zabawy:
Lady Kitchen – mój niekwestionowany number one, mentalna siostra syjamska – jestem pewna, że ją ta nominacja ucieszy „jak nie wiem co”, bo jak sama powtarza, jest „aspołeczną parówą”… Agnieszko, nie musisz dziękować 😛
Niebo na talerzu – kiedy zaglądam na blog Beaty-Opalanki, czuję się jak u siebie – lubimy podobne smaki, obie cenimy smak wspomnień i chętnie wracamy do doświadczeń naszych mam i babć.
Magazyn Kuchenny – mimo nieco mylącej nazwy to również jest blog – blog, który magazynuje przepyszne przepisy i niebywale apetyczne zdjęcia. Prowadzi go duet – Beata i Witek – piękny przykład harmonijnej współpracy, która, jestem tego pewna, zapewni im niebywały sukces.
Klejmotek – Lidia to eteryczna blond polonistka, która pisze o sobie: „Nie lubię elegancji. Nie jestem elegancka. Baby mnie wkurzają”. Uwielbiam ją za ten pazur. Klejmotek to blog refleksyjny, na którym Lidka często pokazuje swoje rękodzieła. Żałuję, że posty pojawiają się na nim tak rzadko, ale muszę przyznać, że nadrabiają jakością.
Gotuj z KasiąKasia to dziewczyna o niebywałej charyzmie, która jednocześnie urzeka spokojem i opanowaniem. Podziwiam ją za to, że wspaniale godzi macierzyństwo z prowadzeniem bloga i koordynowaniem prac nad Magazynem KOCIOŁ . Fascynatka kuchni dolnośląskiej, która skutecznie potrafi zarazić pasją.
Dziewczęta, oto pytania do Was:
Jeśli nie blog, to co? Co jeszcze napędza Cię do działania?
Z jaką postacią z serialu/filmu/książki się utożsamiasz?
Kulinarny koszmar dzieciństwa – czego do dziś do ust nie weźmiesz?
Co polecasz obejrzeć/przeczytać?
Jakie zwierzę domowe masz/chciałabyś mieć?
Mamina kuchnia czy restauracyjne szaleństwo?
Tłusty czwartek czy walentynki?
Piątkowy wieczór: kapcie czy szpilki, kanapa czy dance-floor?
Gdzie chciałabyś spędzić wymarzony urlop?
Z jaką fikcyjną bądź historyczną postacią poszłabyś na piwo?
Related Posts
Jak w święta nikogo nie zamordować i nie dać się zabić
O autorce zdjęć słów kilka
„Francuski szef kuchni” Julii Child
Świąteczne zakupy – chcesz taniej, kup mniej, a więcej zrób
Ekspresłówka #15 Szczerość. Patologiczna
Źródło:http://agatagotuje.pl/10-faktow-o-mnie-liebster-award