Wykonanie
30 Września 2014 Gotowanie ze stylemPyszne
ciasto drożdżowe ze
śliwkami i kruszonką. Bardzo delikatne, wilgotne w środku i puszyste. Cała tajemnica receptury tkwi w przygotowaniu rozczynu oraz zagniataniu ciasta. Rozczyn powinien być dobrze wyrośnięty a zagniatane ciasto niezbyt suche. Ciasto należy zagniatać tylko do momentu kiedy zacznie odchodzić od naczynia lub od ręki. Powinno być ono lekkie i niezbyt mączyste. Po upieczeniu drożdżowiec można studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika lub wyjąć całkowicie na zewnątrz. W sezonie zimowo-wiosennym do ciasta zamiast świeżych
śliwek można wykorzystać np.
śliwki z kompotu.Drożdżowiec z dodatkiem
śliwek węgierek
Składniki :Ciasto:700 g
mąki pszennej lub więcej100 g
masła50 g świeżych
drożdży1,5 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru1
jajkoKruszonka:2 pełne łyżki
masła5 łyżeczek
cukru3-4 łyżki stołowe
mąki pszennejDodatkowo:
cukier puder do posypania
świeże śliwki węgierki z wydrążonymi pestkami zasypane
cukrem (u mnie 700 g)1
żółtko2 łyżki stołowe
mlekaprostokątna forma o średnicy 28 x 30 cm lub duża tortownicaSposób przygotowania:
Śliwki węgierki umyć pod bieżącą
wodą, następnie wydrążyć z nich pestki i zasypać obficie
cukrem.Ciasto:Rozczyn: W rondlu podgrzać delikatnie
mleko, dodać pokruszone
drożdże i zamieszać dokładnie łyżką, aż do rozpuszczenia się
drożdży. Dodać łyżeczkę
cukru, wymieszać, dodać 2 łyżki
mąki pszennej, ponownie wymieszać, następnie dodać 1 łyżkę
mąki pszennej. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.Wyrośnięty rozczyn przelać do dużej plastikowej miski, połączyć z
jajkami, resztą
cukru oraz rozpuszczonym
masłem, po czym wymieszać całość za pomocą łyżki. Stopniowo dodawać
mąkę, kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie na stolnicy stale podsypując
mąkę, aż do momentu kiedy ciasto zacznie odklejać się od rąk i od stolnicy.Spód oraz boki formy do pieczenia nasmarować
masłem, następnie przełożyć ciasto dociskając je równomiernie do brzegów formy.
Żółtko wymieszać dokładnie z 2 łyżkami
mleka, następnie rozprowadzić je pędzelkiem po całym cieście.Kruszonka:
Masło,
cukier oraz
mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).Wykończenie:Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone
śliwki i wgnieść je delikatnie w ciasto, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 45 - 50 minut.Upieczone i przestudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.