Wykonanie
Udka z kurczaka , to chyba najsmaczniejsza część kuraka , bynajmniej według moich chłopaków . Uwielbiają je praktycznie pod każdą postacią , pieczone, smażone, duszone , a nawet gotowane . Czasami jednak powiewa nudą , nawet od tak wspaniałego kąska . Ciekawym rozwiązaniem jest marynata z
majonezu i mielonej
papryki , pyszna lekko pikantna i chrupiąca.
Majonez może nie najzdrowszy ale na pewno bardzo smaczny ,
mięsu nadaje soczystość i delikatność , pozostawia fajny smaczek…Polecam , nie ma jak
majonezowy kurczaczek .
Składniki:4 uda
kurczaka , tak zwane L4 czubate łyżki
majonezu4 łyżeczki mielonej ,
papryki słodkiejszczypta
papryki mielonej ostrej ( wg.uznania -tyle żeby nas nie spopieliło 😉 )
sól do smaku
Udka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , odstawiamy na godzinę – dwie . Po tym czasie , posypujemy uda
papryka mieloną , słodką i ostrą ( łyżeczka słodkiej na udo ) , a następnie nacieramy obficie i grubo
majonezem ( łyżka , czubata-konkretna na jeden kawałek
mięsa ) . Układamy na blaszce do pieczenia ( nie trzeba smarować żadnym tłuszczem ,
majonez się wytopi i to wystarczy 😉 ) i pieczemy w temperaturze 160 C , około 40 -50 minut , w zależności od wielkości ud. W momencie kiedy będą już pięknie zrumienione , czerwone od
papryki , która ” wyjdzie ” w trakcie pieczenia , można już wyjmować i serwować 😉 Smacznego 😉