Wykonanie
Kochani! To już ostatni wpis w tym roku. Mam nadzieję, że mój blog był dla Was wiele
razy źródłem inspiracji kulinarnych. O moich noworocznych postanowieniach, także tych blogowych, opowiem Wam w kolejnym wpisie już w Nowym 2016 Roku. Tymczasem dziś zapraszam na
sałatkę sylwestrową. Myślę, że podobne zagoszczą dziś na Waszych stołach, bo w marketach półki z
selerem sałatkowym i
ananasem z puszce były totalnie przetrzebione, gdy robiłam rano zakupy 😉Pozwólcie, że złożę Wam teraz życzenia:Niech ten Nowy 2016 Rok obfituje w same pozytywne wydarzenia, nie bójcie się realizować swoje marzenia i
plany, także te, w które nikt nie
wierzy, ważne żebyście Wy chcieli coś zmienić w swoim życiu, niech się Wam wszystko uda na przekór wszelkim problemom i trudnościom.Koniecznie zróbcie coś dla siebie w tym Nowym Roku, zadbajcie o zdrowie swoje i Waszej rodziny. Gotujcie zdrowo, smacznie i z rozwagą. Poznawajcie nowe smaki i przywołujcie te stare, znane naszym mamom i babciom.Spełniajcie się rodzinnie i zawodowo. Znajdźcie właściwy balans w swoim życiu. Żyjcie w zgodzie ze sobą – a ten rok będzie wspaniały!Mops w kuchni z rodzinąP.S. Mopsica Pumba przesyła buziakiPrzepis na
sałatkę (z moimi małymi zmianami) pochodzi z książki Najlepsze przepisy czytelników Kropka TV Tom III Książka kucharska. Ponad 200 przepisów na rodzinne Święta! Autorem przepisu jest pan Mateusz Kaczmarski.Razem ze mną przepis na
sałatkę sylwestrową opublikowała dzisiaj Zuzia z
Chilli,
Czosnek &
Oliwa .
SAŁATKA SYLWESTROWA Z
SELEREM,
ANANASEM,
SZYNKĄ I
SEREM ŻÓŁTYMSkładniki:1 jasnozielona część
pora1 słoik
selera konserwowego1 puszka
ananasa6
jajek na twardo250 g
szynki wędzonej150 g
sera żółtego1 puszka
kukurydzy4 łyżki
majonezu2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka mielonego
pieprzusól do smaku
Seler,
ananas oraz
kukurydzę odsączyć z zalewy. Ugotować
jajka na twardo, ostudzić.
Pora pokroić w cienkie półplasterki.
Ananasa pokroić na mniejsze kawałki.
Szynkę pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka pokroić w ćwiartki i następnie posiekać w poprzek.Połączyć wszystkie składniki. Dodać
natkę,
pieprz,
sól oraz
majonez. Wymieszać i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.Do napisania w Nowym 2016 Roku.
Bawcie się dziś dobrze