Wykonanie
HomeDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEGęś marynowana pieczona w piekarniku
Polecam przepis na
gęś marynowaną pieczoną w piekarniku..Choć to nie Balbinkawyszła na prawdę smaczna..Jest to
mięso zdecydowanie za mało goszcząca na naszych stołach..Jest smaczna a pomimo .że
mieso jest tłuste to ma ona korzystny skład tłuszczów..
Mięso z gęsi to bogactwo pełnowartościowego
białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Kwasy te wpływają m.in. na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we
krwi, a podwyższenie dobrego (HDL), ponadto wspomagają pracę mózgu. Dlatego też gęsina rekomendowana jest dla osób cierpiących na choroby
sercowo-naczyniowe. Warto także docenić to, że
mięso z gęsi dostarcza wielu cennych witamin – A, E, witaminy z grupy B, zwłaszcza niacyny – oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, przez co wpływa na wydolność organizmu. Niektóre badania wskazują również na pozytywny wpływ gęsiny na samopoczucie i zaburzenia nastroju, a tłuszcz gęsi uznaje się za afrodyzjak. Warto też zwrócić uwagę, że ekologiczny sposób hodowli zapewnia brak sztucznych barwników i środków chemicznych w
mięsie.Agnieszka Nowak, dietetyk, Naturhousehttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/gesina-mieso-z-gesi-jest-kaloryczne-ale-zdrowe-jak-podawac-gesine_38909.htmlProdukty:1 „słuszny” kawałek na osobę2 ząbki
czosnkumajeranek.
pieprz .sol1 łyżeczka
oliwyWykonanie:
Gęś po oczyszczeniu i podzieleniu..nacieramy
czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz /majerankiem
solą .
pieprzem oraz
olejem i odstawiamy na minimum 12 godzin..Wstawiamy do piekarnika skórą do góry do nagrzanego do 240 stopni i pieczemy przez 15 minut..po tym odwracamy i smażymy następne 10 minut..zmniejszamy temperature do 180 stopni podlewając od czasu o czasu wytworzonym tłuszczem..Jeżeli chcemy usmażyć całą
gęś należy..natrzeć
mięso i pozostawić w marynacie na minimum 24 h a lepiej na 48..Pieczemy tak samo najpierw w 240 stopniach po 15 minut z obu stron a nastepnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 2.5 h..podlewając od czasu do czasu..Powiązany przepis:
kurczak w potrawce II
paprykarz szczeciński IIWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy