Wykonanie
To jest przepis na 2 pieczenie a z każdej z nich uzyskamy około 6 porcji. Pieczeń ta jest idealna na obiad do podawania z
ziemniakami,
ryżem i
zieloną sałatą. Tak przygotowana pieczeń może być również mrożona na później. Resztki, które pozostają z tej pieczeni mogą być również wykorzystane do stworzenia wyśmienitych kanapek.Składniki:2 łyżki
oleju roślinnego1 mała
cebula, posiekana2 ząbki
czosnku , posiekane1
seler, starty na tarce1
marchewka , starta na tarce2
czerwone papryki chili , suszone1 łyżeczka
ziół prowansalskich2 łyżeczki
sosu Worcestershire1 1/2 kg chudego
mielonego mięsa wołowego0,5 kg chudego
mielonego mięsa wieprzowego2
jajka, roztrzepane1 szklanka
bułki tartej1/2 szklanki włoskiej
pietruszki , posiekanej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzu2 deski – klon / cedrklonowe wióra do wędzenia – 1 garśćPrzygotowanie:Ten przepis najlepiej wychodzi w grillu węglowym Broil King KEG . Przygotuj grilla aby piec w nim pieczeń przez około 2 , 5-3 godziny w temperaturze 120 – 150 stopni. Przed użyciem desek klonowych i wiórek do wędzenia moczyć je w wodzie min 30 minut.Rozgrzać
olej roślinny na dużej patelni, dodać starte warzywa, czerwoną
papryczkę chili pokruszyć, dodać
zioła prowansalskie,
sos Worcestershire. To wszystko dusić do miękkości. Odstawić na około 10 minut gotowe warzywa i pozwolić im ostygnąć. W międzyczasie sprawdzić temperaturę w grillu i ustawić ją na 120 stopni. Na węgiel/brykiet wyłożyć namoczone klonowe wióra do wędzenia .W dużej misce wymieszać wraz w wcześniej przygotowanymi warzywami zmielone
mięso wołowe i wieprzowe, dodać
jaja,
bułkę tartą,
sól i
pieprz (można dodać np. 1/2 szklanki gotowego
sosu barbecue ). Wszystkie te składniki bardzo dokładnie wymieszać, połączyć i uformować z tego coś na wzór dwóch rolad / bochenków
chleba. Namoczone deski klonowe do grillowania włożyć do grilla, na nich umieścić przygotowane kawałki pieczeni, zamknąć pokrywę grilla i wędzić w grillu przy zamkniętej pokrywie przez około 2,5 – 3 godziny. Około 30 minut przed zakończeniem wędzenia można pieczeń podlać
sosem barbecue który lubimy. Pieczeń jest gotowa gdy jej wewnętrzna temperatura osiągnie 65 stopni C.Summary
Recipe
NamePublished On2014-01-17Preparation
Time1HCook
Time3HTotal
Time4HAverage Ratingno ratingBased on 0 Review(s)