Wykonanie
Kotleciki te zrobiłam z myślą o dzieciach :) Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, mocno
paprykowe, w pozytywnym tego słowa znaczeniu:)
Paryka jest wyczuwalna ale nie widoczna, a o to chodziło mi najbardziej :)Polecam :)Składniki :750 g
mięsa mielonego wieprzowego700 g czerstwego
chleba, namoczonego wcześniej w wodzie i odsączonego1 duże
jajko1 duża
cebulapo pół
papryki czerwonej, zielonej i żółtej1 łyżka
solipieprz czarny do smaku1 łyżka
papryki mielonej słodkiej1 łyżka mielonej
kolędry1 łyżka suszonej
natki pietruszki5 ząbków
czosnku1 łyżka
ziół prowansalskichbułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Mięso dokładnie wymieszać z
chlebem.
Paprykę poprzekrajać na mniejsze kawałki i rozdrobnić malakserem lub blenderem, dodać do
mięsa, wymieszać.
Cebulę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
Czosnek przecisnąć praską. Do masy
mięsnej dodać
cebulę,
czosnek,
jajko, oraz pozostałe
przyprawy, dobrze wymieszać. Masa będzie dość lużna ale dająca się uformować w kulki.Z
mięsa formować kulki, tak jak na kotlety mielone, i obtaczać każdą kulkę w
bułce tartej.Na patelni rozgrzać
olej, na rozgrzanym
oleju smażyć kotlety z obu stron, pamiętając przy okazji, by ogień nie był zbyt duży i żeby nasze kotlety nie przypaliły się zbyt szybko.Usmażone układać na papierowym ręczniku by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Smacznego :)