ßßß Cookit - przepis na Tostowe muffiny z szynką, serem i jajkiem

Tostowe muffiny z szynką, serem i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Wytrawne muffiny z chleba tostowego to idealna, prosta przekąska na imprezę, która zachwyci każdego gościa. Te mini tosty są z szynką szwarcwaldzką, cheddarem, papryką, cebulą dymką i jajkiem, a wszystko jest pysznie zapieczone w piekarniku.
Dobrze smakują na zimno, ale na ciepło są po prostu wyborne! Dlatego jeśli chcecie je podać na imprezie, to przygotujcie formę z tostami wraz z plasterkiem szynki i mieszanką sera, papryki i dymki, a osobno przygotujcie jajko do zalania. Tak mogą czekać w lodówce kilka godzin. W odpowiednim momencie polejecie muffiny jajkiem i zapieczcie – na świeżo będą doskonałe.
Zamiast szynki szwarcwaldzkiej możecie użyć innej dojrzewającej, wyrazistej w smaku – taką polecam. Ale może być też każda inna szynka, byle była cienko pokrojona. Podobnie zamiast cheddara możecie wykorzystać inne rodzaje sera żółtego.
Takie muffiny tostowe są również świetnym pomysłem na leniwe śniadanie na ciepło.
12 sztuk
Składniki
12 kromek chleba tostowego
4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
50 g sera cheddar (tj. ok. 2 plastry)
1/6 czerwonej papryki, dużej
2 łyżki zielonej cebulki dymki
2 jajka
1 łyżka śmietany 18%
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
do wysmarowania formy
1 łyżeczka masła
do dekoracji
1 łyżeczka zielonej cebulki dymki
dodatkowo
forma na muffiny, na 12 szt.
Wykonanie
roztopić łyżeczkę masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie każdy otwór w formie na muffiny z chleba tostowego odkroić skórkę, a następnie, za pomocą wałka, trochę rozwałkować kromki. Każdą kromkę umieścić w otworach w formie, tworząc jakby koszyczki
każdy z 4 plasterków szynki szwarcwaldzkiej podzielić na 3 części i tak otrzymanymi kwadratami szynki wyłożyć każdy koszyczek chleba. Jeśli używacie innej szynki, w innym kształcie niż podłużne plastry, to po prostu pokrójcie ją tak, by wyłożyć nią koszyczek – ważne, by plasterki były cienkie
kawałek papryki pokroić w drobną kostkę. Posiekać zieloną część cebulki dymki, tak by uzyskać 2 łyżki. Ser pokroić w drobną kostkę
paprykę, cebulkę i ser wymieszać ze sobą, a następnie wsypać taką samą ilość mieszanki do każdego koszyczka
jajka nieco roztrzepać, wmieszać do nich śmietanę oraz doprawić. Następnie łyżką wlewać jajka ze śmietaną do koszyczków, na mieszankę papryki, cebulki i sera
wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 15 min, aż tosty mocno się zarumienią
muffiny najlepiej podawać gorące, prosto z pieca, ale można też na zimno. Przed podaniem można je posypać dodatkową, niewielką ilością posiekanej, zielonej cebulki dymki
Opublikowano: 8 stycznia 2016
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos
Piernik staropolski
Crème brûlée
Sos truskawkowy
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/tostowe-muffiny-z-szynka-serem-i-jajkiem