Wykonanie
Widzieliście gdzieś w necie takie fajne stempelki do ciastek? Z napisami „Made with love” albo „Home made cookies” ? Są takie różne fajne :) Udało mi się ostatnio znaleźć takie w sklepie, więc nabyłam oczywiście z zamiarem jak najszybszego przetestowania. Jeszcze tego wieczora zrobiłam
ciastka z
masła orzechowego. Miały jednak one ambicje aby w piekarniku nieco urosnąć, więc napisy na nich nie są zbyt czytelne. Cóż, do stempelków
będę musiała znaleźć inny przepis, ale ten – ze względu na uzależniający smak i rozpływanie się w ustach – polecam Wam z pełną odpowiedzialnością! :)
Składniki:110 g
cukru110 g
brązowego cukru114 g
masła (w temperaturze pokojowej)130 g
masła orzechowego1
jajko160 g
mąki pszennej¾ łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soliWykonanie:
Masło ubijamy mikserem przez około dwie minuty, dopóki nie
zrobi się puszyste, Dodajemy
cukier biały i brązowy oraz ubijamy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy
masło orzechowe i
jajko. Mieszamy.W osobnej misce mieszamy ze sobą
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól.Następnie dodajemy suche składniki do masy z
masłem orzechowym i łączymy.Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą o przekładamy do lodówki na około 3 godziny.Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190°C. Z ciasta lepimy kuleczki o średnicy około 3 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kulki z ciasta umieszczamy w około 7 centymetrowych odstępach. Spłaszczamy widelcem lub stempelkiem do
ciastek. Pieczemy przez około 9 – 10 minut, dopóki nie będą lekko złociste. Jeśli chcemy, aby
ciasteczka były bardziej ciągnące pieczemy je w 150°C przez 15 minut.Po wyjęciu zostawiamy na blaszce przez minutę, a następnie przenosimy na kratkę do całkowitego ostudzenia.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ