Wykonanie
Share the post "
Tarta nadziewana
orzechami w karmelu / Caramel and nut tart"Święta tuż tuż, czas zaplanować słodkości na świąteczny stół. Przedstawiam wzorowaną na szwajcarskim świątecznym przysmaku tartę, wypełnioną
bakaliami w dużej ilości karmelu. Przepyszna! Bardzo ważną rolę spełniaja w niej
bakalie, po prostu muszą być najlepszej jakości. Dlatego ja użyłam
marki BakallandPolecam!Scroll down for recipe in English
(10 – 12 porcji)Składniki:1/3 szklanki + 1 łyżka
śmietanki 36%1/4 szklanki
miodu1 łyżka
masła2/3 szklanki
cukru3 łyżki
wody1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 arkusze
ciasta francuskiego, rozmrożonego1 szklanka grubo posiekanych
orzechów włoskich Bakalland½ szklanki grubo posiekanych lub w płatkach
migdałów Bakalland½ szklanki grubo posiekanych
orzechów laskowych Bakalland1 duże
jajko, roztrzepane1 duże
żółtkoPrzygotowanie:W małym rondelku wymieszaj 1/3 szklanki,
miód i
masło i podgrzewaj w na średnim ogniu aż do rozpuszczenia
masła i odstaw.W rondelku, najlepiej z grubym dnem, wymieszaj
cukier z
wodą i
sokiem z cytryny i podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia się
cukru. Następnie zwiększ ogień i gotuj, nie mieszając, przez około 12 minut (ewentualnie zakręć rondelkiem od czasu do czasu). Zdejmij z ognia i wlej przygotowaną wcześniej mieszaninę ze
śmietanką, po czym umieść na bardzo małym ogniu i wymieszaj trzepaczką aby zniknęły wszelkie grudki. Zdejmij z ognia, wmieszaj
wanilię i odstaw do ostygnięcia. Karmel można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem.Rozwiń pierwszy płat
ciasta francuskiego na posypanej
mąką powierzchni i przy pomocy np. dna od tortownicy wytnij okrąg o średnicy 22 cm średnicy i umieść na blaszce do pieczenia. Następnie rozwiń drugie ciasto i wytnij okrąg o średnicy 25 cm, nakłuj go widelcem i natnij na środku.Do przygotowanego karmelu wmieszaj
orzechy i wysmaruj brzegi mniejszego okręgu roztrzepanym
jajkiem. Wyłóż nadzienie
orzechowe na mniejszy okrąg i rozłóż je równomierną warstwą pozostawiając wysmarowany brzeg. Następnie przykryj większym okręgiem i zlep brzegi. Zawiń brzegi na górę tarty i wysmaruj całość resztą
jajka wymieszanego z 1 łyżką
śmietany i
żółtkiem. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz do ładnego zarumienienia przez około 25 minut. Ostudź i podawaj!Smacznego!
Recipe in EnglishCaramel and nut tart(10 – 12 servings)Ingredients:1/3 cup plus 1 tablespoon whipping cream1/4 cup honey1 tablespoon unsalted butter2/3 cup sugar3 tablespoons water1 tablespoon fresh lemon juice1 teaspoon vanilla extract2 sheets frozen puff pastry, thawed1 cup coarsely chopped walnuts½ cup coarsely chopped almonds½ cup coarsely chopped h azelnuts1 large egg, beaten to blend1 large egg yolkPreparation:Stir 1/3 cup cream, honey and butter in small saucepan over medium heat until butter
melts. Set aside.Stir sugar, water and lemon juice in heavy medium saucepan over low heat until sugar dissolves. Increase heat, boil without stirring until
syrup turns golden, occasionally swirling about 12 minutes. Remove from heat, add warm cream mixture, stir over
very low heat until smooth. Add vanilla,
chill uncovered until cold, about 1 hour. (Can be made 1 day ahead. Cover, keep chilled.)Roll out 1 pastry sheet on floured surface, using 22 cm-diameter
cake pan bottom as guide,
trim to 22 cm round. Next roll out second pastry sheet and cut 25 cm round and , using fork, score design, cut out small hole from center and place on baking sheetMix nuts into cold caramel, brush beaten egg in 2 cm border on smaller pastry on baking sheet. Spread filling over pastry, mounding in center and leaving 2 cm border. Cover with bigger round, press to seal. Fold edge of bottom pastry over top pastry and seal edge tightly. Mix 1 tablespoon cream and yolk into remaining beaten egg. Brush top of tart with egg mixture and
chill on baking sheet 1 hour.Preheat oven to 200 oC. Bake tart until golden, about 25 minutes, and cool.Enjoy!
Share the post "
Tarta nadziewana
orzechami w karmelu / Caramel and nut tart"