ßßß
Składniki :Syrop:2 łyżki soku z cytryny120 g cukru180 ml wody2 łyżki stołowe mioduPozostałe składniki:1 opakowanie ciasta 300 g ciasta filo, alternatywnie 275 g ciasta francuskiego2 pełne łyżki stołowe płynnego miodu100 g migdałów70 g orzechów nerkowca80 g orzechów włoskich120 g wyłuskanych pistacji (60 do ciasta oraz 60 do dekoracji)60 g masła o zawartości tłuszczu 82%Sposób przygotowania:Syrop:Do rondla z wodą wsypać cukier, dodać 2 łyżki stołowe miodu i sok z cytryny. Ustawić rondel na małym ogniu i podgrzewać stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 2 minuty, aż syrop nieco zgęstnieje, po czym odstawić do całkowitego przestygnięcia.Ciasto i orzechy:Orzechy włoskie, nerkowca oraz migdały posiekać na drobno. Pistacje posiekać na drobno a następnie podzielić na dwie równe części. Jedną część pistacji dodać do pozostałych orzechów i wymieszać a drugą pozostawić do dekoracji.Ciasto filo wyjąć z lodówki. Listki ciasta podzielić na 3 części. Każdą grupę listków dociąć na kształt formy (u mnie 26 x 19cm)Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie nasmarować masłem. Wyłożyć pierwszą część ciasta, nasmarować ją za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Na ciasto wyłożyć posiekane orzechy. Polać jedną łyżką płynnego miodu. Przykryć następną warstwą ciasta i czynność powtórzyć. Ostatni wierzchni płat ciasta ułożyć na warstwę z orzechami, następnie ostrym nożem pokroić ciasto na kwadraty. Wierzch ciasta posmarować masłem i posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do piekarnika i piec 35 – 40 minut, aż do uzyskania rumianego koloru. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać je syropem wzdłuż naciętych wcześniej linii. Ciasto podawać po przestudzeniu.