Wykonanie
Moje pierwsze ciasto po świętach to rolada dyniowa z
mascarpone i
jeżynami. Rzadko robię rolady. Właściwie nie wiem
czemu, bo bardzo lubię tego typu ciasta. Proste, tanie i szybkie ciasto. Tylko 12 minut w piekarniku… Zwijanie rolady też nie wymaga jakiś pozaziemskich umiejętności. Zwijam roladę lekko przestudzoną, aby nabrała kształtu za nim ją posmaruję nadzieniem. Rolada dyniowa to rolada z
dyniowym puree. Rolada jest bardzo wilgotna przez co również łatwo się ją zwija. Oczywiście smak rolady zależy w dużej mierze od rodzaju nadzienia.
Jeżyny i
dynia świetnie ze sobą harmonizują.
Rolada dyniowaSkładniki:do pieczenia, blaszka wielkości arkusza papieru do pieczenia3
jajka180 g
cukru1 łyżeczka zgniecionego
kardamonu100 g
pszennej mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 ml puree z dyni1 łyżka
soku z cytryny¼ łyżeczki
soliNadzienie250 g
mascarpone300 ml
śmietanki250 g
jeżyn3 czubate łyżki
cukru pudru lub wedle smaku
cukier puder do posypania
Ubij
jajka z
cukrem na puszystą masę. Dodaj puree z dyni,
sok z cytryny i wymieszaj. W oddzielnym naczyniu wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z mokrymi. Rozsmaruj masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 180ºC na termoobiegu i piecz przez około 12 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut, a następnie odwróć papierem do góry. Oderwij papier i
zwiń ciasto w rulon. Ubij
mascarpone ze
śmietanką. Pod koniec ubijania dodaj
jeżyny i
cukier puder do smaku. Rozwiń ciasto na placek i rozsmaruj nadzienie.
Zwiń dosyć ciasno roladę i wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem posyp
cukrem pudremPolecane przepisyTort
czekoladowo marchewkowyDyniowe scones na śniadaniePrzepis na sernik – przepis miesiąca
Marchewkowe ciasteczka z krememMini donuts na proszku