Wykonanie
Delikatne, lekko
cytrynowe serniczki z zieloną
herbatą matcha, z kremem
mascarpone i z
malinami. Można je przygotować dzień przed planowanym podaniem, łącznie z kremem i przechowywać w lodówce; nie stracą nic na swoim wyglądzie :-). Polecam!Składniki na 12 sztuk:6 pełnych łyżek
ciastek czekoladowych z
kremem czekoladowym (markizy), zmielonych w malakserze (lub pokruszonych wałkiem) do otrzymania konsystencji piasku600 g
twarogu, zmielonego przynajmniej 3-krotnie50 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki
herbaty matcha, przesianejotarta skórka z 1 ekologicznej
cytryny12
malin, lub więcej (świeże lub mrożone - wcześniej odmrażamy na ręczniczku kuchennym)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami (u mnie papilotki wyższe o 1 cm od gniazda formy). Na dno każdej papilotki wyłożyć po pół łyżki pokruszonych
ciastek, równo rozsypać.W misie miksera umieścić
twaróg, kremówkę,
jajka,
cukier, matcha,
skrobię ziemniaczaną, skórkę otartą z
cytryny i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy serowej. Przygotowaną masę
serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo.Piec w temperaturze 160°C przez około 25 - 28 minut. Wyjąć, wystudzić, schłodzić.2
żółtka3 łyżki drobnego
cukru do wypieków250 g
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka
likieru cytrynowegoW misie miksera umieścić
żółtka i
cukier. Utrzeć do otrzymania jaśniejszej i puszystej masy (kogel -
mogel). Dodać schłodzony
mascarpone, w dwóch turach, zmiksować. Dodać
likier i zmiksować.Po schłodzeniu na każdy serniczek poukładać cząstki
malin, udekorować kremem, oprószyć dodatkową
herbatą.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).