ßßß
Delikatne, lekko cytrynowe serniczki z zieloną herbatą matcha, z kremem mascarpone i z malinami. Można je przygotować dzień przed planowanym podaniem, łącznie z kremem i przechowywać w lodówce; nie stracą nic na swoim wyglądzie :-). Polecam!Składniki na 12 sztuk:6 pełnych łyżek ciastek czekoladowych z kremem czekoladowym (markizy), zmielonych w malakserze (lub pokruszonych wałkiem) do otrzymania konsystencji piasku600 g twarogu, zmielonego przynajmniej 3-krotnie50 ml śmietany kremówki 36%3 duże jajka2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki herbaty matcha, przesianejotarta skórka z 1 ekologicznej cytryny12 malin, lub więcej (świeże lub mrożone - wcześniej odmrażamy na ręczniczku kuchennym)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami (u mnie papilotki wyższe o 1 cm od gniazda formy). Na dno każdej papilotki wyłożyć po pół łyżki pokruszonych ciastek, równo rozsypać.W misie miksera umieścić twaróg, kremówkę, jajka, cukier, matcha, skrobię ziemniaczaną, skórkę otartą z cytryny i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy serowej. Przygotowaną masę serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo.Piec w temperaturze 160°C przez około 25 - 28 minut. Wyjąć, wystudzić, schłodzić.2 żółtka3 łyżki drobnego cukru do wypieków250 g serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka likieru cytrynowegoW misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do otrzymania jaśniejszej i puszystej masy (kogel - mogel). Dodać schłodzony mascarpone, w dwóch turach, zmiksować. Dodać likier i zmiksować.Po schłodzeniu na każdy serniczek poukładać cząstki malin, udekorować kremem, oprószyć dodatkową herbatą.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).