Wykonanie
Na weekend przed świętami postanowiłam wypróbować kolejny przepis na ciasto, które zagości na moim świątecznym
stole. Dodatkowo jest super okazja ponieważ spodziewam się bardzo miłych gości w postaci
młodych mam wraz z pociechami, które są dokładnie w wieku mojej córki. Doczekać się już nie
mogę bo ostatnio brakuje mi bardzo towarzystwa osób dorosłych dla odmiany codziennego spędzania czasu z moją małą „iście szaloną” istotką.
Przepis na samo ciasto był już wypróbowany wcześniej . Natomiast zainspirowana pewnym zdjęciem na blogu yummy-lifestyle postanowiłam do przepisu dodać coś jeszcze. Tym czymś okazała się
gruszka, a właściwie dwie
gruszki i
sok z cytryny. Jestem zadowolona z wyglądu a
gruszka dodała słodkiemu ciastu troszeczkę kwaśności. Połączenie wyszło super!Składniki:
250g
margaryny2 tabliczki
gorzkiej czekolady (300g)4 łyżeczki
kakao2 szklanki
cukru pudru (400g)6
jajek200g
mąki2 szczypty
soli2
gruszkisok z cytrynyMargarynę i
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Po przestudzeniu miksujemy z
cukrem pudrem i
kakao na gładką masę. Dodajemy po jednym
jajku na zmianę z łyżką
mąki (każdorazowo dobrze miksując). Ciasto przekładamy to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki obieramy, kroimy na połówki, wyjmujemy łyżką gniazda nasienne, nacinamy nożem od góry niezbyt głębokie rowki i skrapiamy
sokiem z cytryny. Układamy na cieście.Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni.
Przepis na ciasto pochodzi z www.mojeciasto.pl .Bardzo dziękuję za wyróżnienie tego przepisu na portalu zmiksowani.pl .