ßßß Cookit - przepis na Fondant al cioccolato

Fondant al cioccolato

nazwa

Wykonanie

Dziś czekoladowo :) Lubicie brownies? ja tak, dlatego przygotowałam coś bardzo podobnego, - te same składniki, inne proporcje. Smaczne, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach. Idealne do lodów waniliowych. Przepis Butterfly . Jeśli interesuje Was przepis na klasyczne brownies, przepis tutaj KLIK, zapraszam też na czekoladowo-miętowe brownies KliK
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła (lub margaryna)
200 g cukru
1 łyżka mąki czubata
1 łyżeczka ekstraktu lub olejku waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
kakao lub cukier puder do posypania
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej (czekoladę i masło wkładamy do miski i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą, co jakiś czas mieszamy). Następnie ostudzić. Do garnka wbijamy całe jajka, dodajemy cukier, sól, wanilię, mąkę, cukier waniliowy. Wszystko miksujemy z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Pieczemy 25 minut*. Nie dopiekamy do końca. Zostawić do ostygnięcia w formie, następnie przełożyć na talerz i przechowywać w lodówce przez min. 2 godziny (ale nie na noc). Wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem. Posypać kakao lub cukrem pudrem.
* Ciasto nie będzie rosło, więc jeśli chcemy wyższe, to powinniśmy piec w tortownicy ok. 20 cm. Ja chciałam żeby ciasto było niskie, więc piekłam w prostokątnej blaszce -ok.33x20cm. Blachę wykładamy papierem i smarujemy masłem. Ciasta nie dopiekamy, wtedy smakuje najlepiej. Dlatego skróciłam czas pieczenia do 20 minut.
Smacznego!
Przy okazji przypominam o konkursie Tchibo oraz o akcji " warzywa w słodyczach ". Z sezonowych warzyw możecie użyć rabarbaru :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/05/Fondant-al-cioccolato.html