Wykonanie
Dziś
czekoladowo :) Lubicie brownies? ja tak, dlatego przygotowałam coś bardzo podobnego, - te same składniki, inne proporcje. Smaczne, mocno
czekoladowe, rozpływające się w ustach. Idealne do
lodów waniliowych. Przepis Butterfly . Jeśli interesuje Was przepis na klasyczne brownies, przepis tutaj KLIK, zapraszam też na
czekoladowo-
miętowe brownies KliK200 g
gorzkiej czekolady200 g
masła (lub
margaryna)200 g
cukru1 łyżka
mąki czubata1 łyżeczka ekstraktu lub
olejku waniliowego1 opakowanie
cukru waniliowego4
jajkaszczypta
solikakao lub
cukier puder do posypania
Czekoladę z
masłem roztopić w kąpieli
wodnej (
czekoladę i
masło wkładamy do miski i wstawiamy na garnek z gotującą się
wodą, co jakiś czas mieszamy). Następnie ostudzić. Do garnka wbijamy całe
jajka, dodajemy
cukier,
sól,
wanilię,
mąkę,
cukier waniliowy. Wszystko miksujemy z rozpuszczoną
czekoladą i
masłem. Wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Pieczemy 25 minut*. Nie dopiekamy do końca. Zostawić do ostygnięcia w formie, następnie przełożyć na talerz i przechowywać w lodówce przez min. 2 godziny (ale nie na noc). Wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem. Posypać
kakao lub
cukrem pudrem.* Ciasto nie będzie rosło, więc jeśli chcemy wyższe, to powinniśmy piec w tortownicy ok. 20 cm. Ja chciałam żeby ciasto było niskie, więc piekłam w prostokątnej blaszce -ok.33x20cm. Blachę wykładamy papierem i smarujemy
masłem. Ciasta nie dopiekamy, wtedy smakuje najlepiej. Dlatego
skróciłam czas pieczenia do 20 minut.
Smacznego!Przy okazji przypominam o konkursie Tchibo oraz o akcji " warzywa w słodyczach ". Z sezonowych warzyw możecie użyć
rabarbaru :)