Wykonanie
Dla maniaków
czekolady. Na zły humor. Dla gości. Dla siebie, gdy za oknem brzydko.Bardzo szybkie w robieniu. Mało naczyń się przy tym brudzi i szybko się pieką.Czekokubki na wierzchu powinny być spieczone a w środku ciągnące. Przepis od Nigelli.
Składniki:110g + 1 łyżka stołowa
masłaOk. 112g
gorzkiej czekolady (60%
kakao)2
jajka¾ kubka
cukru pudru lub zwykłego3 łyżki stołowe
mąkiPotrzebny sprzęt: 4 kubeczki typu kokilki - 4 duże lub 6 małych.Wykonanie:
Ustaw piekarnik na ok. 200˚C
Masłem wysmaruj kubeczki Rozpuść
czekoladę i
masło (w mikrofalówce lub kąpieli
wodnej), odstaw żeby trochę ostygła. W innej misce zmieszaj
jajka,
cukier,
mąkę i wlej
czekoladę, wymieszaj. Wlej miksturę do 4 kubeczków. Piecz ok. 20 min., czekokubki powinny być twarde i spieczone na wierzchu, a miękkie i ciągnące pod
spodem. Połóż kubeczki i łyżeczki na talerzu. Pamiętaj, żeby ostrzec ludzi, że deser jest GORĄCY!