ßßß Cookit - przepis na Koper włoski zapiekany w cukini krok po kroku

Koper włoski zapiekany w cukini krok po kroku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 średnie cukinie,
sól, pieprz,
3 bulwy kopru włoskiego,
1/3 kostki masła, 6 ząbków czosnku,
150 ml wytrawnego białego wina,
listki szałwii do smaku,
80-100 g sera typu roquefort,
1 szklanka śmietanki 30%,
sok z 1/2 pomarańczy
1. Za pomocą łyżeczki wydrążamy z cukinii gniazda nasienne. Niepotrzebny miąższ wyrzucamy. Cukiniowe łódki solimy i odkładamy.
2. Wykrawamy zdrewniałe części z bulw kopru włoskiego. Resztę kroimy w bardzo cienkie plasterki.
3. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy na patelni. Wrzucamy fenkuła, posiekany czosnek, sól, pieprz i powoli dusimy do miękkości. Podlewamy winem i dodajemy szałwię.
4. Wydrążone cukinie faszerujemy połową kopru. Na wierzchu układamy kawałki sera. Zapiekamy 5 minut w 250°C.
5. Drugą część kopru miksujemy na gładką masę, wlewamy śmietankę i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z upieczoną cukinią.
Rady Ani
Koper włoski, czyli fenkuł, ma fajny anyżkowy posmak, który świetnie komponuje się z sokiem pomarańczowym, dodanym do sosu. Ponieważ warzywo podczas duszenia traci trochę swojego aromatu, można tę stratę zrekompensować zapachem sera: idealny będzie pleśniowy, parmezan lub kozi. Warto również zachować pięknie pachnącą natkę kopru i udekorować nią potrawę.
Black Red White Naczynie do... Black Red White Squito yong... Vialli Design Naczynie do z...
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88530,7527270,Koper_wloski_zapiekany_w_cukini_krok_po_kroku.html