Wykonanie
Składniki:3 średnie
cukinie,
sól,
pieprz,3 bulwy
kopru włoskiego,1/3 kostki
masła, 6 ząbków
czosnku,150 ml
wytrawnego białego wina,listki
szałwii do smaku,80-100 g
sera typu
roquefort,1 szklanka
śmietanki 30%,sok z 1/2
pomarańczy1. Za pomocą łyżeczki wydrążamy z
cukinii gniazda nasienne. Niepotrzebny miąższ wyrzucamy.
Cukiniowe łódki solimy i odkładamy.2. Wykrawamy zdrewniałe części z bulw
kopru włoskiego. Resztę kroimy w bardzo cienkie plasterki.3.
Masło rozpuszczamy i podgrzewamy na patelni. Wrzucamy fenkuła, posiekany
czosnek,
sól,
pieprz i powoli dusimy do miękkości. Podlewamy
winem i dodajemy
szałwię.4. Wydrążone
cukinie faszerujemy połową
kopru. Na wierzchu układamy kawałki
sera. Zapiekamy 5 minut w 250°C.5. Drugą część
kopru miksujemy na gładką masę, wlewamy
śmietankę i sok z
pomarańczy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy z upieczoną
cukinią.Rady Ani
Koper włoski, czyli fenkuł, ma fajny
anyżkowy posmak, który świetnie komponuje się z
sokiem pomarańczowym, dodanym do sosu. Ponieważ warzywo podczas duszenia
traci trochę swojego aromatu, można tę stratę zrekompensować zapachem
sera: idealny będzie pleśniowy,
parmezan lub kozi. Warto również zachować pięknie pachnącą
natkę kopru i udekorować nią potrawę.
Black Red White Naczynie do... Black Red White Squito yong... Vialli Design Naczynie do z...