ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zuzanna Wiciejowska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (14 głosów)
Sernik czekoladowy - składniki:
180 g kruchych herbatników czekoladowych lub kakao wych (ale nie oblanych czekoladą)
100 g stopionego masła
450 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
50 g masła
2 łyżki kakao
700 g śmietankowego serka kremowego
1 szklanka cukru
4 jajka
200 g śmietanki 22 proc.
2 łyżeczki esencji waniliowej
maliny
Sernik czekoladowy - sposób przygotowania: Herbatniki rozkrusz (rozbijam je wałkiem, którym uderzam w herbatniki włożone do mocnej plastikowej torebki, możesz do tego użyć malaksera). Do pokruszonych herbatników dodaj roztopione masło (100 g), wymieszaj i masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociśnij masę herbatnikową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 8 minut. Wyjmij i wystudź. Połamaną na drobne kawałki czekoladę i masło (50 g) przełóż do rondla o grubym dnie i rozpuść na małym ogniu, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Dodaj kakao, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Ubij mikserem serek z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawaj jajka, nie przerywając ubijania. Do masy serowej dodaj roztopioną czekoladę i ubijaj dalej, aż masa będzie jednolita. Na końcu dodaj śmietanę i wanilię i dokładnie ubij. Tortownicę z podpieczonym spodem dokładnie owiń folią aluminiową (do pieczenia w kąpieli wodnej) tak, aby zabezpieczyć brzegi przed wlaniem się wody. Do tortownicy przełóż masę, wygładź - tortownica będzie dość pełna, ale serniki pieczony w kąpieli nie rośnie za bardzo. Żaroodporne naczynie lub okrągłą blaszkę o średnicy większej niż średnica tortownicy wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Do naczynia ostrożnie wstaw tortownicę z sernikiem i naczynie uzupełnij wodą do poziomu połowy wysokości tortownicy z sernikiem. Piecz 45 minut, ewentualnie pod koniec pieczenia uzupełniając wodę. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w kąpieli wodnej jeszcze przez 15 minut. Wyjmij, wystudź do końca i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem ozdób sernik malinami.
Przepis na pyszny sernik [Jakub Kuroń gotuje]
Sezonownik Ugotuj.to: Styczeń
.
włoskie. Zobacz przepis na łososia z pesto z rukoli. Czasem diabeł tkwi w ...prostocie! Ten prosty delikatny, kremowy sernik przypadnie do gustu miłośnikom serowych wypieków. Zobacz przepis na pyszny sernik kremowy . Sernik czekoladowy z malinami
posypane startym parmezanem. Zobacz przepis na Tortelli di zucca - pierożki z dynią Czekoladowy, rozpływający się w ustach... Nic dziwnego, że spodobał Wam się najbardziej i to właśnie ten sernik wybraliście w głosowaniu na Facebooku. Przepis na sernik czekoladowy Biała dama - sernik z malinami i
Serniki i serniczki - warsztaty z Tomaszem Dekerem
sprzęty, zapaski i fartuchy oraz niezbędne składniki - mielony twaróg, jajka, cukier, a także dodatki smakowe takie jak bakalie, czekolada i masa krówkowa. W planie zajęć były cztery serowe specjały: sernik pomarańczowy na biszkoptowym spodzie, słynny sernik New Yorker, sernik czekoladowy oraz paschę. Nam
łyżeczki śmietany 22 proc. 1 łyżeczka cukru Kisiel przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Do gotującego się kisielu dodaj maliny i przelej do czterech małych miseczek. Śmietanę wymieszaj z cukrem i polej 1 łyżeczką każdą porcję. Autor: Zuzanna Wiciejowska Sernik czekoladowy z malinami
Serniki jak marzenie
, niż 80 ml). Polej sernik czekoladową masą. Polewę delikatnie rozprowadź nożem. Sernik posyp pokruszonymi orzechami laskowymi. Odczekaj, aż masa ostygnie. Gotowe! Autor: Agnieszka Nocuń (przepis pochodzi z bloga menu na weekend ) Przepis na pyszny sernik [Jakub Kuroń gotuje] Zdeklarowanym
Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy
zamrozić. Chcąc następnie odmrozić sernik najlepiej na dzień przed podaniem (np. wieczorem) przełożyć zamrożony kawałek do lodówki. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne serniki : Sernik krakowski Sernik wiedeński Sernik z makiem Sernik z brzoskwiniami Sernik czekoladowy Sernik kremowy
Ciasta (bardzo) czekoladowe
- Forma do Tarty w okazje.info Sernik czekoladowy 800 g kremowego serka śmietankowego (typu Philadelphia) 200 g czekolady deserowej 200 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 100 ml kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej Na spód: 200 g herbatników w czekoladzie 75 g
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/159462658/sernik+czekoladowy/p