Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zuzanna Wiciejowska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (14 głosów)Sernik
czekoladowy - składniki:180 g kruchych
herbatników czekoladowych lub
kakao wych (ale nie oblanych
czekoladą)100 g stopionego
masła450 g
gorzkiej czekolady (70 proc.
kakao)50 g
masła2 łyżki
kakao700 g
śmietankowego serka kremowego1 szklanka
cukru4
jajka200 g
śmietanki 22 proc.2 łyżeczki esencji waniliowej
malinySernik
czekoladowy - sposób przygotowania:
Herbatniki rozkrusz (rozbijam je wałkiem, którym uderzam w
herbatniki włożone do mocnej plastikowej
torebki, możesz do tego użyć malaksera). Do pokruszonych
herbatników dodaj roztopione
masło (100 g), wymieszaj i masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociśnij masę
herbatnikową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 8 minut. Wyjmij i wystudź. Połamaną na drobne kawałki
czekoladę i
masło (50 g) przełóż do rondla o grubym dnie i rozpuść na małym ogniu, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Dodaj
kakao, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Ubij mikserem
serek z
cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawaj
jajka, nie przerywając ubijania. Do masy serowej dodaj roztopioną
czekoladę i ubijaj dalej, aż masa będzie jednolita. Na końcu dodaj
śmietanę i
wanilię i dokładnie ubij. Tortownicę z podpieczonym
spodem dokładnie
owiń folią aluminiową (do pieczenia w kąpieli
wodnej) tak, aby zabezpieczyć brzegi przed wlaniem się
wody. Do tortownicy przełóż masę, wygładź - tortownica będzie dość pełna, ale serniki pieczony w kąpieli nie rośnie za bardzo. Żaroodporne naczynie lub okrągłą blaszkę o średnicy większej niż średnica tortownicy wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Do naczynia ostrożnie wstaw tortownicę z sernikiem i naczynie uzupełnij
wodą do poziomu połowy wysokości tortownicy z sernikiem. Piecz 45 minut, ewentualnie pod koniec pieczenia uzupełniając
wodę. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w kąpieli
wodnej jeszcze przez 15 minut. Wyjmij, wystudź do końca i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem ozdób sernik
malinami.Przepis na pyszny sernik [Jakub Kuroń gotuje]Sezonownik Ugotuj.to: Styczeń.włoskie. Zobacz przepis na
łososia z pesto z
rukoli. Czasem diabeł tkwi w ...prostocie! Ten prosty delikatny, kremowy sernik przypadnie do gustu miłośnikom
serowych wypieków. Zobacz przepis na pyszny sernik kremowy . Sernik
czekoladowy z
malinamiposypane startym
parmezanem. Zobacz przepis na Tortelli di zucca - pierożki z
dynią Czekoladowy, rozpływający się w ustach... Nic
dziwnego, że spodobał Wam się najbardziej i to właśnie ten sernik wybraliście w głosowaniu na Facebooku. Przepis na sernik
czekoladowy Biała dama - sernik z
malinami iSerniki i serniczki - warsztaty z Tomaszem Dekerem
sprzęty, zapaski i fartuchy oraz niezbędne składniki - mielony
twaróg,
jajka,
cukier, a także dodatki smakowe takie jak
bakalie,
czekolada i masa krówkowa. W planie zajęć były cztery
serowe specjały: sernik
pomarańczowy na
biszkoptowym spodzie, słynny sernik New Yorker, sernik
czekoladowy oraz paschę. Namłyżeczki
śmietany 22 proc. 1 łyżeczka
cukru Kisiel przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Do gotującego się
kisielu dodaj
maliny i przelej do czterech małych miseczek.
Śmietanę wymieszaj z
cukrem i polej 1 łyżeczką każdą porcję. Autor: Zuzanna Wiciejowska Sernik
czekoladowy z
malinamiSerniki jak marzenie
, niż 80 ml). Polej sernik
czekoladową masą. Polewę delikatnie rozprowadź nożem. Sernik posyp pokruszonymi
orzechami laskowymi. Odczekaj, aż masa ostygnie. Gotowe! Autor: Agnieszka Nocuń (przepis pochodzi z bloga menu na weekend ) Przepis na pyszny sernik [Jakub Kuroń gotuje] ZdeklarowanymJak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy
zamrozić. Chcąc następnie odmrozić sernik najlepiej na dzień przed podaniem (np. wieczorem) przełożyć zamrożony kawałek do lodówki. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne serniki : Sernik krakowski Sernik wiedeński Sernik z
makiem Sernik z
brzoskwiniami Sernik
czekoladowy Sernik kremowyCiasta (bardzo)
czekoladowe- Forma do Tarty w okazje.info Sernik
czekoladowy 800 g kremowego
serka śmietankowego (typu Philadelphia) 200 g
czekolady deserowej 200 g
cukru 3
jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 100 ml kwaśnej
śmietany, w temperaturze pokojowej Na spód: 200 g
herbatników w czekoladzie 75 g