ßßß Cookit - przepis na Karp w galarecie

Karp w galarecie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Junona Lamcha-Grynberg
Fot. Agata Jakubowska / Agencja
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
3/4-1 litr wywaru warzywnego
1 ugotowana marchewka
1 karp (1-1
5 kg)
5 łyżeczek żelatyny
1/2 cytryny
mała puszka zielonego groszku
sól
pieprz
świeży majeranek
Karp w galarecie - sposób przygotowania: Dokładnie oczyszczonego i obranego z ości karpia w całości lub pokrojonego w dzwonka dodaj do wywaru z warzyw. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Wyjmij, osącz. Na półmisku ułóż rybę, plasterki marchewki i groszek. Dwie szklanki wywaru rybno-warzywnego przecedź, a następnie wymieszaj z żelatyną. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zalej karpia, a kiedy całość ostygnie, wstaw półmisek do lodówki. Trzymaj go w lodówce, dopóki galareta nie stężeje. Przed podaniem udekoruj gałązkami majeranku.
Jakub Kuroń gotuje. Przepis na karpia po żydowsku
Świąteczne standardy
. Jeśli nie jesteś jego zwolennikiem, możesz zastąpić go inną rybą, np. pstrągiem lub łososiem, albo mielonymi rybnymi kuleczkami . Karp w galarecie 3/4-1 litr wywaru warzywnego 1 ugotowana marchewka 1 karp (1-1,5 kg) 5 łyżeczek żelatyny 1/2 cytryny mała puszka zielonego groszku sól pieprz
Co z tym karpiem?
Najpopularniejszą odmianą karpia spośród hodowanych w Polsce są karpie lustrzenie, nazywane też karpiami królewskimi. Karpie te charakteryzują się niewielka liczbą dużych łusek, rozrzuconych po całym ciele. Inne odmiany hodowane w polskich stawach to karp bezłuski (tzw. golec; posiada nieliczne łusk
Karp milicki - delikatna ryba nie tylko na Święta, ale przez cały rok
Dziś karp to ryba hodowlana w wodach stojących lub wolno płynących, takich jak stawy, jeziora nizinne i wyrobiska. Ryby odżywiają się roślinami i ich nasionami, a także drobnymi zwierzętami wodnymi, owadami i ślimakami. Istnieje kilka gatunków karpi, m.in. karp zatorski z unijnym oznaczeniem ChNP
Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie
Piernik możesz przygotować zarówno na miodzie prawdziwym, jak i sztucznym (będzie nieco bardziej miękki). By nabrał dodatkowego smaku, możesz podgrzać nieco powideł lub dżemu, przetrzeć przez sitko i posmarować nimi piernik, a następnie oblać sporą ilością czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Pie
Świąteczne przysmaki w nowej odsłonie - Tomek Jakubiak gotuje z marką Herbapol
Wigilijna kolacja jest najbardziej wyjątkowym i wyczekiwanym wydarzeniem w ciągu całego roku. Jej magicznej atmosfery, zapachu i smaku tradycyjnych potraw nie da się porównać z niczym innym. Przygotowując wigilijne dania, sięgamy po receptury przekazywane nam z pokolenia na pokolenie, jednak coraz c
Zakupowy poradnik, czyli jak kupować, by nie zwariować
śladów okaleczeń, owrzodzeń, białego nalotu. Nie ma również ubytków łusek, szczególnie w okolicach skrzeli i płetw. Przyrządź: Karp w sosie chrzanowym Karp w galarecie Jakub Kuroń gotuje. Przepis na karpia po żydowsku Jaki powinien być świeży śledź? Musi mieć błyszczącą, srebrną skórę i średnią
Jak nakarmić rodzinę w Wigilię i nie oszaleć
gotowych potraw. Warto też uwzględnić wsparcie rodziny - jeśli tylko jedna ciotka lubi karpia w galarecie, poproś ją, żeby sama przygotowała to danie. Łatwiej jest prosić kogoś o przyniesienie jego ukochanej potrawy niż gotować ulubione potrawy każdego z licznej rodziny. O wsparcie możesz też zawsze prosić
Potrawy wigilijne
. Kulinarną oprawę tego święta tworzymy razem. Więc jeżeli przeraża cię myśl o karpiu w galarecie albo faszerowanym szczupaku , to dzwoń po pomoc, goście będą szczęśliwi, wspierając cię w tym poważnym wyzwaniu Wspaniałe ciasto drożdżowe mojej teściowej Basi 1 kg mąki 150 g drożdży 1 szklanka mleka 1
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164744884/karp+w+galarecie/p