Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Magazyn KuchniaFot. Arkadiusz cichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tureckaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Sałatka pasterzy - składniki:2 pory3 czerwone papryki8-10 dag czarnych oliwek20 dag owczego sera1/2 pęczka natki1/2 pęczka tymianku5 dag migdałów4 łyżki octu winnego (z białego wina)2 łyżki soku z cytryny6 łyżek olejusólpieprz1/2 łyżeczki cukruSałatka pasterzy - sposób przygotowania: Pory oczyść i umyj, pokrój w cienkie krążki. Wrzuć na 2 minuty do wrzącej wody, a potem dokładnie osącz na sitku. Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokrój w niedużą kostkę. Natkę i tymianek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Migdały sparz, obierz, pokrój i upraż na suchej patelni. Zrób sos: wymieszaj ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Przypraw do smaku, połącz z zieleniną. Sos wymieszaj z przygotowanymi składnikami sałatki. Możesz podawać z podpłomykami.Swojska turecka sałatka z łatwo dostępnych składników musi być prosta do wykonania. W końcu ten przepis wykorzystywali pasterze, nie mający dogodnych warunków do gotowania. Jeśli nie lubisz sera owczego, możesz zastąpić go słoną w smaku fetą. Turecka sałatka pasterzy z owczym serem 2 pory 3