ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie śliwkowym

Śledzie w sosie śliwkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
filet śledziowy 8 sztuk
mleko 1 szklanek
migdały 50 gramów
śliwki suszone 300 gramów
olej 80 mililitrów
cukier 1 szczypta
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
natka pietruszki, gałązki według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Filety moczyć przez 2,5h w mleku, osaczyć, zwinąć w ruloniki, a mleko wylać. Sparzone migdały obrać ze skórki i drobno posiekać. Umyte śliwki namoczyć przez 30 minut w 1/2 szklanki wody i rozgotować je. Masę śliwkową przetrzeć przez sito, dodać olej i migdały, mieszając doprawić cukrem, solą oraz sokiem cytrynowym. Ruloniki śledziowe ułożyć na półmisku, polać sosem i udekorować natką.
Uwagi:
Sok z cytryny można zastąpić octem winnym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Komentarze:
Autor: Karina
Data: 2009-12-21
Brzmi bardzo zachęcająco ;) myślę, że się skuszę chociaż myślę, że warto posypać go parzonymi płatkami migdałów pozdr.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5291/Sledzie-w-sosie-sliwkowym