ßßß Cookit - przepis na Turecka sałatka pasterzy

Turecka sałatka pasterzy

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 19 maja 2015
Turecka sałatka pasterzy to mieszanka świeżych warzyw, migdałów, oliwek i sera owczego. Sałatka ta może urozmaicić tradycyjny świąteczny stół wielkanocny jak również może być sałatką do obiadu czy też przystawką na przyjęciu.
2 średnie pory,
3 czerwone papryki,
50 g czarnych oliwek,
50 g zielonych oliwek,
200 g owczego sera – może być z zalewy solankowej,
pół pęczka natki pietruszki,
kilka gałązek świeżego tymianku,
50 g całych migdałów,
4 łyżki octu winnego,
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek,
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo zmielony,
pół łyżeczki cukru,
Przygotowania do sałatki należy zacząć od umycia porów, papryki – którą także należy oczyścić z nasion. Jeżeli oliwki mają pestki należy je wydrążyć.
Umyte pory należy pokroić w cienkie krążki a następnie wrzucić do wrzącej wody. Po dwóch minutach dokładnie odsączyć na sitku.
Oczyszczoną paprykę, czarne i zielone oliwki i ser owczy należy pokroić w niedużą kostkę.
Świeżą natkę i gałązki tymianku należy drobno posiekać.
Całe migdały parzymy wrzącą wodą, następnie kroimy na dowolne kawałki i prażymy na suchej patelni. Jeżeli prażycie po raz pierwszy należy pilnować orzechy bo szybko potrafią się przypalić.
Następnie wszystkie przygotowane składniki należy dokładnie wymieszać i polać sosem przygotowanym z octu: ocet winny mieszamy z sokiem z cytryn i olejem lub oliwą.
Tak przygotowaną sałatką doprawiamy solą, czarnym pieprzem i cukrem.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na sałatki:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/05/19/turecka-salatka-pasterzy