Wykonanie
By MagicPot, 19 maja 2015Turecka
sałatka pasterzy to mieszanka świeżych warzyw,
migdałów,
oliwek i
sera owczego.
Sałatka ta może urozmaicić tradycyjny świąteczny stół wielkanocny jak również może być
sałatką do obiadu czy też przystawką na przyjęciu.2 średnie
pory,3
czerwone papryki,50 g czarnych
oliwek,50 g zielonych
oliwek,200 g
owczego sera – może być z zalewy solankowej,pół pęczka
natki pietruszki,kilka gałązek świeżego
tymianku,50 g całych
migdałów,4 łyżki
octu winnego,2 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny,6 łyżek
oleju lub
oliwy z oliwek,
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo zmielony,pół łyżeczki
cukru,Przygotowania do sałatki należy zacząć od umycia
porów,
papryki – którą także należy oczyścić z nasion. Jeżeli
oliwki mają pestki należy je wydrążyć.Umyte
pory należy pokroić w cienkie krążki a następnie wrzucić do wrzącej
wody. Po dwóch minutach dokładnie odsączyć na sitku.Oczyszczoną
paprykę, czarne i
zielone oliwki i
ser owczy należy pokroić w niedużą kostkę.Świeżą
natkę i gałązki
tymianku należy drobno posiekać.Całe
migdały parzymy wrzącą
wodą, następnie kroimy na dowolne kawałki i prażymy na suchej patelni. Jeżeli prażycie po raz pierwszy należy pilnować
orzechy bo szybko potrafią się przypalić.Następnie wszystkie przygotowane składniki należy dokładnie wymieszać i polać sosem przygotowanym z
octu:
ocet winny mieszamy z
sokiem z cytryn i
olejem lub
oliwą.Tak przygotowaną
sałatką doprawiamy
solą,
czarnym pieprzem i
cukrem.Smacznego!Polecam inne przepisy na sałatki: