Wykonanie
Składniki4 porcje, po 213 kcal1 łyżka
oliwy extra vergine1
czerwona cebula2 ząbki
czosnku30 g
masła2
łodygi selera naciowego1/3 szklanki
czerwonego wina1 łyżeczka
suszonego oregano500 ml
bulionu (np. drobiowo-jarzynowego)2 x 400 g puszki krojonych
pomidorów (lub 800 g
przecieru pomidorowego, passaty)
sól,
pieprz, 1 łyżeczka
cukru3 - 4 krople
tabasco2 łyżki
octu z
czerwonego winaopcjonalnie: 1 i 1/2 łyżki ajvaru (smażone zmiksowane warzywa) ze słoiczkaPrzygotowanieW garnku na
oliwie zeszklić posiekaną w kosteczkę
cebulę, dodać posiekany
czosnek i chwilę razem podsmażyć.Dodać połowę
masła oraz pokrojonego na kawałki
selera, smażyć przez 3 minuty.Dodać
czerwone wino i gotować przez ok. 5 minut. Dodać
suszone oregano,
bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut.Dodać
pomidory, doprawić
solą,
pieprzem,
cukrem,
tabasco,
octem i zagotować. Po 10 minutach gotowania zmiksować.Dodać resztę
masła oraz ajvar, zagotować. Odstawić z ognia, podawać z tartym
parmezanem oraz
bazylią.Propozycja podaniatarty
parmezan lub
grana padano /
bazylia /
oliwa extra vergine / świeżo zmielony
pieprzWskazówkiZupę można ugotować dzień wcześniej, będzie jeszcze smaczniejsza.