ßßß Cookit - przepis na Zupa krem pomidorowa z selerem naciowym

Zupa krem pomidorowa z selerem naciowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje, po 213 kcal
1 łyżka oliwy extra vergine
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
30 g masła
2 łodygi selera naciowego
1/3 szklanki czerwonego wina
1 łyżeczka suszonego oregano
500 ml bulionu (np. drobiowo-jarzynowego)
2 x 400 g puszki krojonych pomidorów (lub 800 g przecieru pomidorowego, passaty)
sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
3 - 4 krople tabasco
2 łyżki octu z czerwonego wina
opcjonalnie: 1 i 1/2 łyżki ajvaru (smażone zmiksowane warzywa) ze słoiczka
Przygotowanie
W garnku na oliwie zeszklić posiekaną w kosteczkę cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilę razem podsmażyć.
Dodać połowę masła oraz pokrojonego na kawałki selera, smażyć przez 3 minuty.
Dodać czerwone wino i gotować przez ok. 5 minut. Dodać suszone oregano, bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut.
Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, cukrem, tabasco, octem i zagotować. Po 10 minutach gotowania zmiksować.
Dodać resztę masła oraz ajvar, zagotować. Odstawić z ognia, podawać z tartym parmezanem oraz bazylią.
Propozycja podania
tarty parmezan lub grana padano / bazylia / oliwa extra vergine / świeżo zmielony pieprz
Wskazówki
Zupę można ugotować dzień wcześniej, będzie jeszcze smaczniejsza.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-krem-pomidorowa-z-selerem-naciowym