ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy z pomidorów z puszki

Sos pomidorowy z pomidorów z puszki

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
2 łyżki oliwy
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
(opcjonalnie) 1/2 łodygi selera naciowego
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki cukru
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
(opcjonalnie) 1/4 szklanki wina (białego lub czerwonego)
Przygotowanie
W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz (opcjonalnie) pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy.
Dodać pomidory, doprawić cukrem, solą, pieprzem i oregano, wymieszać i zagotować.
Dodać masło oraz wino i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Jeśli nie używamy wina sos warto gotować pod przykryciem aby zbytnio nie odparował.
Zmiksować blenderem ręcznym ("żyrafą") aby uzyskać gładką konsystencję.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/sos_pomidorowy/przepis.html