Składniki4 porcje2 łyżki oliwy1/2 małej cebuli1 ząbek czosnku(opcjonalnie) 1/2 łodygi selera naciowego1 puszka (400 g) krojonych pomidorów1/2 łyżeczki cukrusól i świeżo mielony pieprz1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka masła(opcjonalnie) 1/4 szklanki wina (białego lub czerwonego)PrzygotowanieW garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz (opcjonalnie) pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy.Dodać pomidory, doprawić cukrem, solą, pieprzem i oregano, wymieszać i zagotować.Dodać masło oraz wino i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Jeśli nie używamy wina sos warto gotować pod przykryciem aby zbytnio nie odparował.Zmiksować blenderem ręcznym ("żyrafą") aby uzyskać gładką konsystencję.