Wykonanie
Makaron z
bakłażanem w salsie z
pomidorów - PrzepisA to kolejny przepis z
rzędu łatwych, smacznych i co najważniejsze szybkich.Przygotowanie to ok. 40 minut, a
potem... relax :)
Składniki:-
Pomidory w puszce (lub świeże)-Ząbek
czosnku (lub dwa)-Łyżka
masła-
Sól,
pieprz,
cukier ,
majeranek,
bazylia-
Przecier pomidorowy-2 łyżki
octu spirytusowego-
parmezanNa patelni roztapiamy łyżkę
masła i delikatnie obsmażamy
czosnek(nie może się przypalić). Dorzucamy
pomidorki,
sól,
pieprz, trochę
cukru. Do smaku dodajemy
przecieru pomidorowego (ja nie miałam dodałam
ketchupu i było
okey),
majeranek i
bazylię.
Bakłażany myjemy i kroimy w plastry, solimy i odstawiamy od 15- 30 min.Smażymy na
oleju.Ważne: Odsącz
bakłażana z nadmiaru
oleju, kładąc na ręcznik papierowy!Sos do
bakłażana: na patelnię wlewamy odrobinę
oliwy z oliwek, podsmażamy
czosnek, dodajemy 2 łyżki
octu spirytusowego oraz
majeranek. Polewamy sosem
bakłażana i odstawiamy na 10 minut.Gotujemy
makaron, kładziemy na niego salsę,
bakłażany, a na końcu posypujemy
parmezanem. Przepis z Sycylii . :)