ßßß Cookit - przepis na Panzaella Nigelli

Panzaella Nigelli

nazwa

Wykonanie

Idealne wykorzystanie czerstwych pozostałości pieczywa. Sałatka prosta i nie zawiera zbyt wielu składników. Pierwszy dzień dość cierpka w smaku, im dłużej się przegryza tym lepsza. U mnie na 3 dzień była najlepsza. Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z serca domu "
Składniki : ( na około 4 porcje )
250 g czertwego chleba na zakwasie ( nie wiem czy mój był czy nie chyba nie ma to jakiegoś większego znaczenia )
1 mała czerwona cebula
60 ml octu z czerwonego wina
500 g dojrzałych pomidorów
1/2 ząbka czosnku
2 łyżeczki soli morskiej lub 1 zwykłej
szczypta cukru
125 ml oliwy extra vergine
duży pęczek bazylii ( u mnie mniej )
Chleb kroimy w kostkę mniej więcej 2cm na 2cm, lub rwiemy go na kawałki. Odkładamy aby wysechł.
Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.
W tym czasie cebulę kroimy w piórka, lub drobną kostkę. Wkładamy do miski, zalewamy octem, odstawiamy na 10 minut.
Pomidory obieramy ze skórki, usówamy nasiona ( ja pozostawiłam ), kroimy w średnią kostkę lub jak kto woli. Wkładamy do miski z cebulą. Czosnek zcieramy do warzyw. Dodajemy przyprawy. Wrzucamy chleb. Polewamy oliwą i dodajemy połowę porwanych liści bazylii. Mieszamy.
Sałatkę najlepiej odstawić na noc. Mi lepiej smakowała po 2 dniach. Przed podaniem posypujemy pozostałą bazylią i ewentualnie doprawiamy.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/06/Panzaella-Nigelli.html