Wykonanie
Idealne wykorzystanie czerstwych pozostałości
pieczywa.
Sałatka prosta i nie zawiera zbyt wielu składników. Pierwszy dzień dość cierpka w smaku, im dłużej się przegryza tym lepsza. U mnie na 3 dzień była najlepsza. Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu "
Składniki : ( na około 4 porcje )250 g czertwego
chleba na zakwasie ( nie wiem czy mój był czy nie chyba nie ma to jakiegoś większego znaczenia )1 mała
czerwona cebula60 ml
octu z
czerwonego wina500 g dojrzałych
pomidorów1/2 ząbka
czosnku2 łyżeczki
soli morskiej lub 1 zwykłejszczypta
cukru125 ml
oliwy extra vergineduży pęczek
bazylii ( u mnie mniej )
Chleb kroimy w kostkę mniej więcej 2cm na 2cm, lub rwiemy go na kawałki. Odkładamy aby wysechł.
Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.W tym czasie
cebulę kroimy w piórka, lub drobną kostkę. Wkładamy do miski, zalewamy
octem, odstawiamy na 10 minut.
Pomidory obieramy ze skórki, usówamy nasiona ( ja pozostawiłam ), kroimy w średnią kostkę lub jak kto woli. Wkładamy do miski z
cebulą.
Czosnek zcieramy do warzyw. Dodajemy
przyprawy. Wrzucamy
chleb. Polewamy
oliwą i dodajemy połowę porwanych liści
bazylii. Mieszamy.
Sałatkę najlepiej odstawić na noc. Mi lepiej smakowała po 2 dniach. Przed podaniem posypujemy pozostałą
bazylią i ewentualnie doprawiamy.Smacznego :)