Wykonanie
Składniki1 kg tłustego
twarogu200 g dużych pierniczków w
czekoladzie (np. takich)2/3 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej5
jajek4 łyżki
miodu250 ml
śmietany kremówki 36% lub 30%Dekoracja2 łyżki mielonego
cynamonukawałki pierniczkówlaska
cynamonuPrzygotowanie
Twaróg zmielić dokładnie w malakserze lub trzykrotnie w maszynce do mielenia.Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.Zmiksować zmielony
twaróg z
cukrem i
mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe
jajka niezbyt długo miksując po każdym
jajku, do połączenia się składników.Dodać
miód oraz
śmietankę kremówkę, zmiksować. Wyłożyć na pierniczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Gdy sernik będzie zimny można zdjąć go ze
spodu tortownicy i przełożyć na paterę. Posypać
cynamonem przez sitko i udekorować kawałkami pierniczków i laską
cynamonu.