ßßß Cookit - przepis na sernik cynamonowy

sernik cynamonowy

nazwa

Wykonanie

cynamon nie tylko na Wigilię
Czy cynamon musi być powiązany jedynie ze świętami Bożego Narodzenia, choinką, pierniczkami? Zdecydowanie nie! Trochę na przekór kojarzeniu cynamonu z grudniowymi świętami, a trochę w związku z moim ostatnim zauroczeniem się na nowo tą korzenną przyprawą postanowiłem przygotować sernik z cynamonem. Z powodzeniem wypiek ten może stanąć na wielkanocnym stole. Może też stanąć na każdym innym stole z dowolnej okazji lub... bez takowej. Jeśli tylko cynamon nie budzi w Was awersji - próbujcie, bo warto :).
Masa serowa:
1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może być gotowy z wiaderka)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukr
1/4 szklanki cukru waniliowego
5 jajek
125 ml śmietanki kremówki 30%
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 kieliszki rumu
Spód (opcjonalnie):
pierniczki (mogą być w czekoladzie) lub ciemne herbatniki
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim pierniczki (można je też pokruszyć). Można też przygotować sernik bez spodu. Wtedy warto posmarować spód tortownicy masłem i wysypać bułką tartą.
Twaróg zmiksować z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem. Cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Śmietanę kremówkę wzbić za pomocą miksera (nie powinna być sztywna, a jedyn ie napowietrzona). Dodać do masy serowej i zmiksować. Na koniec dodać rum. Masę wyłożyć do tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 175 o C. Wstawić sernik do piekarnika. W międzyczasie zagotować wodę w czajniku i wlać wrzątek do dużej blachy, ustawionej pod sernikiem lub obok niego [sernik można ustawić np. na kratce].
Piec przez 15 min. w 175 o C, a następnie jeszcze 90 min. w 120 o C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze na 15 min. Uchylać drzwiczki stopniowo. Wyjąć, wystudzić całkowicie i wstawić do lodówki na min. 8 godzin.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2016/03/sernik-cynamonowy.html