Wykonanie
cynamon nie tylko na WigilięCzy
cynamon musi być powiązany jedynie ze świętami Bożego Narodzenia, choinką, pierniczkami? Zdecydowanie nie! Trochę na przekór kojarzeniu
cynamonu z grudniowymi świętami, a trochę w związku z moim ostatnim zauroczeniem się na nowo tą
korzenną przyprawą postanowiłem przygotować sernik z
cynamonem. Z powodzeniem wypiek ten może stanąć na wielkanocnym
stole. Może też stanąć na każdym innym
stole z dowolnej okazji lub... bez takowej. Jeśli tylko
cynamon nie budzi w Was awersji - próbujcie, bo warto :).
Masa serowa:1 kg zmielonego trzykrotnie
twarogu (może być gotowy z wiaderka)3 łyżki
mąki ziemniaczanejpół szklanki
cukr1/4 szklanki
cukru waniliowego5
jajek125 ml
śmietanki kremówki 30%2 płaskie łyżeczki
cynamonu2 kieliszki
rumuSpód (opcjonalnie):pierniczki (mogą być w
czekoladzie) lub ciemne
herbatnikiDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim pierniczki (można je też pokruszyć). Można też przygotować sernik bez
spodu. Wtedy warto posmarować spód tortownicy
masłem i wysypać
bułką tartą.
Twaróg zmiksować z
mąką ziemniaczaną,
cukrem,
cukrem waniliowym oraz
cynamonem. Cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać kolejno po jednym
jajku.
Śmietanę kremówkę wzbić za pomocą miksera (nie powinna być sztywna, a jedyn ie napowietrzona). Dodać do masy serowej i zmiksować. Na koniec dodać
rum. Masę wyłożyć do tortownicy.Piekarnik nagrzać do 175 o C. Wstawić sernik do piekarnika. W międzyczasie zagotować
wodę w czajniku i wlać wrzątek do dużej blachy, ustawionej pod sernikiem lub obok niego [sernik można ustawić np. na kratce].Piec przez 15 min. w 175 o C, a następnie jeszcze 90 min. w 120 o C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze na 15 min. Uchylać drzwiczki stopniowo. Wyjąć, wystudzić całkowicie i wstawić do lodówki na min. 8 godzin.