ßßß Cookit - przepis na Rosół orientalny z łososiem i makaronem

Rosół orientalny z łososiem i makaronem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje, po 535 kcal
300 g filetu z łososia
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
1,5 litra bulionu lub rosołu np. z kurczaka, kaczki
2 cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
200 g makaronu orientalnego pszennego (np. wonton)
1 łyżka sezamu
4 gałązki szczypiorku
2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Odciąć skórę z łososia, opłukać, sprawdzić czy nie ma ości, następnie pokroić na kawałki. Wymieszać z olejem sezamowym i łyżką sosu sojowego.
Resztę sosu sojowego zagotować z bulionem, obranym i pokrojonym na plasterki imbirem oraz połową posiekanej papryczki chili.
Makaron ugotować lub namoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sezam uprażyć na suchej patelni.
Bulion przecedzić i trzymać na minimalnym ogniu, dodać resztę pokrojonej papryczki chili, sezam, posiekany szczypiorek oraz kawałki łososia. Jeśli mamy, dodajemy też sos rybny.
Zupę przykryć i odstawić z ognia. Trzymać pod przykryciem przez ok. 3 minuty, po tym czasie łosoś będzie już ugotowany.
Ciepły makaron włożyć do miseczek i zalać gorącym wywarem z łososiem.
Wskazówki
W wersji wegańskiej zamiast łososia można użyć tofu, a wywar ugotować warzywny z dodatkiem pasty miso.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/rosol-orientalny-z-lososiem-i-makaronem