Wykonanie
Składniki4 porcje, po 535 kcal300 g filetu z
łososia1 łyżka
oleju sezamowego4 łyżki
sosu sojowego1,5 litra
bulionu lub rosołu np. z
kurczaka,
kaczki2 cm kawałek
imbiru1
papryczka chili200 g
makaronu orientalnego pszennego (np. wonton)1 łyżka
sezamu4 gałązki
szczypiorku2 łyżki
sosu rybnego (opcjonalnie)PrzygotowanieOdciąć skórę z
łososia, opłukać, sprawdzić czy nie ma ości, następnie pokroić na kawałki. Wymieszać z
olejem sezamowym i łyżką
sosu sojowego.Resztę
sosu sojowego zagotować z
bulionem, obranym i pokrojonym na plasterki
imbirem oraz połową posiekanej
papryczki chili.
Makaron ugotować lub namoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Bulion przecedzić i trzymać na minimalnym ogniu, dodać resztę pokrojonej
papryczki chili,
sezam, posiekany
szczypiorek oraz kawałki
łososia. Jeśli mamy, dodajemy też
sos rybny.Zupę przykryć i odstawić z ognia. Trzymać pod przykryciem przez ok. 3 minuty, po tym czasie
łosoś będzie już ugotowany.Ciepły
makaron włożyć do miseczek i zalać gorącym
wywarem z
łososiem.WskazówkiW wersji wegańskiej zamiast
łososia można użyć
tofu, a
wywar ugotować warzywny z dodatkiem pasty miso.