ßßß
Ingredients:½ cup soy sauce1 teaspoon fish sauce¼ cup oyster sauce4 teaspoons sesame oil¼ cup honey1 clove garlic, crushed4 chicken thighssesame seeds1 teaspoon lime juicechilli and chives as garnishInstructions:Pre-heat the oven to 200°.Mix the soy, fish and oyster sauce, honey, sesame oil, lime juice and garlic in a bowl and whisk together. Place the chicken in the baking dish and pour over the sauce. Place in the oven and allow to bake for 50 minutes until the chicken is caramelised and sticky and cooked through. Remove from the oven, sprinkle with sesame seeds, chives and chilli and serve with rice.Jest to take away danie, które można zrobić w domu. Bardzo prosta i smaczna potrawa. Smak tego kurczaka, jest świetny i może to być miłą odmianą w codziennym gotowaniu.Składniki:½ filiżanki sosu sojowego1 łyżeczka sosu rybnego¼ filiżanki sosu ostrygowego4 łyżki oleju sezamowego¼ filiżanki miodu1 ząbek czosnku1 kawałki kurczaka (zrobiłam z udek)sezam1 łyżeczka soku z limonkiposiekane chilli i szczypiorek, jako dekoracja.Wykonanie:Nastawić piekarnik na 200°.W misce pomieszać sojowy, rybny i ostrygowy sos, miód, olej sezamowy, sok z limonki i czosnek. Kawałki kurczaka zamoczyć w sosie. Włożyć kurczaka do piekarnika i piec 50 min, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem i posikanym chilli. Najlepiej smakuje z ryżem.