ßßß Cookit - przepis na Makaron z łososiem teriyaki

Makaron z łososiem teriyaki

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona uwielbianego przeze mnie sosu teriyaki, tym razem z łososiem w towarzystwie pomidorków koktajlowych i sezamu. Zamiast pomidorków koktajlowych świetnie sprawdzi się również papryka.
(źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Teriyaki)
Składniki
(na 3 porcje)
- 300g filetu z łososia
- 7 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 100g makaronu Mie
- 3 łyżeczki jasnego sezamu + do dekoracji
- olej ryżowy
Sos teriyaki
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 cm papryczki chilli (posiekanej)
- 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 C. Przygotować sos teriyaki: do miseczki wlać sos sojowy, bulion, sos rybny, cukier. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę chilli drobniutko posiekać, dodać do miseczki i wszystko razem wymieszać. Do naczynia żaroodpornego włożyć filet z łososia skórką w dół i wlać sos teriyaki. Piec 16 minut. Wyjąć łososia z piekarnika i usunąć z niego skórę. W woku rozgrzać olej ryżowy i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać sos teriyaki z naczynia żaroodpornego, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i lekko odparować sos. W międzyczasie przygotować makaron Mie. Do woka dodać łososia w kawałkach oraz makaron, całość wymieszać i posypać sezamem. Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2013/01/makaron-z-ososiem-teriyaki.html