Ostatnio mam wyjątkowo wielką fazę na dania kuchni azjatyckiej... Cały czas marzą mi się orientalne smaki, a kolendra 'schodzi' w domu kilogramami :) Dzisiaj pyszna, łagodna potrawa - makaron z łososiem, czerwoną papryką i dymką.Składniki- 300g filetu z łososia bez skóry- 1 czerwona papryka- 2 cebuledymki- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego- 1 łyżeczka sosu rybnego- 1/4 szklanki wody- 4 łyżki cukru- olejryżowy- sezam do posypania- orientalny makaron (Mie, Udon lub inny)PrzygotowanieŁososia pokroić w 2cm kostkę i podsmażyć na olejuryżowym w woku (rzadko mieszając, aby łosoś pozostał w kawałkach), przełożyć do osobnego naczynia, wok przetrzeć czystą szmatką. Cebulędymkę pokroić w piórka, czerwoną paprykę w cienkie paski. Warzywa podsmażyć w woku na olejuryżowym. W miseczce wymieszać 1/4 szklanki sosu sojowego, 1/4 wody i 4 łyżki cukru. Przygotowany sos wlać do woka z podsmażonymi warzywami i zredukować. Następnie dodać podsmażonego łososia i wymieszać. W międzyczasie ugotować orientalny makaron i wymieszać go z zawartością woka. Danie posypać posiekanym szczypiorkiem i łyżeczką sezamu. Smacznego!