ßßß
Składniki- 300g filetu z łososia bez skóry- 1 czerwona papryka- 2 cebule dymki- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego- 1 łyżeczka sosu rybnego- 1/4 szklanki wody- 4 łyżki cukru- olej ryżowy- sezam do posypania- orientalny makaron (Mie, Udon lub inny)PrzygotowanieŁososia pokroić w 2cm kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym w woku (rzadko mieszając, aby łosoś pozostał w kawałkach), przełożyć do osobnego naczynia, wok przetrzeć czystą szmatką. Cebulę dymkę pokroić w piórka, czerwoną paprykę w cienkie paski. Warzywa podsmażyć w woku na oleju ryżowym. W miseczce wymieszać 1/4 szklanki sosu sojowego, 1/4 wody i 4 łyżki cukru. Przygotowany sos wlać do woka z podsmażonymi warzywami i zredukować. Następnie dodać podsmażonego łososia i wymieszać. W międzyczasie ugotować orientalny makaron i wymieszać go z zawartością woka. Danie posypać posiekanym szczypiorkiem i łyżeczką sezamu. Smacznego!