Wykonanie
Share the post "
Makaron z
łososiem i
brokułami / Salmon noodles with broccolini"
Makaron z
łososiem i
brokułami to świetny pomysł na szybki obiad dla zapracowanych. Ostatnio przeczytałam gdzieś, że należy jeść
ryby minimum dwa
razy w tygodniu dlatego wybrałam danie
rybne. Szybki
makaron z
łososiem i
brokułami, w lekkim sosie w stylu azjatyckim, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ryb. Użyłam w tym przepisie bimi, czyli japońskiego
brokuła, którego jakimś cudem znalazłam w moim markecie i koniecznie chciałam spróbować. Zamiast niego świetnie sprawdzi się nasz tradycyjny
brokuł, polecam!Scroll down for recipe in English
(3-4 porcje)Składniki:starta skórka i sok z 1
limonki4
dymki, posiekane w cienkie cienkie plasterki wraz ze
szczypiorem200 g bimi lub
brukuła z oddzielonymi różyczkami, przekrojonymi wzdłuż na pół1 ząbek
czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę3 cm kawałek świeżego
imbiru, obranego i startego na tarce60 ml
sosu sojowego z niską zawartością
sodu1 łyżeczka pasty lub sosu
chili60 ml
oleju sezamowego400 g filetu z
łososia, bez skóry, pokrojonego w 2 cm kawałki150 g
makaronucukier do smakuPrzygotowanie:W średniej miseczce wymieszaj skórkę i
sok z limonki,
czosnek,
imbir,
sos sojowy, pastę
chili, 2 łyżki
oleju sezamowego i 1 łyżeczkę
cukru, po czym włóż
łososia i dokładnie wymieszaj.W międzyczasie w większym rondlu doprowadź do wrzenia osoloną
wodę, wrzuć
brokuły i gotuj przez 2-3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową, wrzuć
makaron i gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, po czym odcedź.W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu łyżkę
oleju sezamowego, włóż wyjętego z marynaty
łososia (zachowaj marynatę) i obsmaż go z każdej strony do zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i przetrzyj ją ręcznikiem papierowym.Wlej na patelnię pozostały
olej, rozgrzej na dużym ogniu, włóż ¾
dymki i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj
brokuły i marynatę z
łososia i smaż, mieszając, przez około 3-5 minut, aż
brokuły przestaną być surowe.Wlej do patelni ¼ szklanki
wody, włóż
makaron i
łososia i gotuj, delikatnie mieszając, przez około 2 minuty. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, rozłóż
makaron do miseczek, posyp resztą
dymki i podawaj.Smacznego!
English versionSalmon noodles with broccolini(3-4 servings)Ingredients:grated zest and juice from 1 lime4 scallions, thinly sliced200 g of broccolini, trimmed and cut in half lengthwise1 clove garlic , minced3 cm piece of fresh ginger, grated60 low sodium soy sauce1 teaspoon
chilli paste or sauce60 ml toasted
sesame oil400 g salmon fillet, skin discarded, cut into 2 cm cubes150 g noodlessugar to tastePreparation:Combine lime zest and juice, garlic, ginger, soy,
chilli paste, 2 tablespoons
sesame oil, and 1 teaspoon sugar. Add salmon chunks and toss to coat.Meanwhile, bring a pot of water to a boil, add broccolini and cook for 2 minutes. Remove with a slotted spoon, add noodles to water and cook according to package directions, and drain.Heat 1 tablespoon of
sesame oil in large pan over high heat. Drain the salmon from the marinade (reserving marinade) and cook, turning for 1 ½ minutes until caramelized, remove and
wipe out skillet.Add remaining oil to the skillet over medium high heat and add ¾ of the scallions and stir fry for 30 seconds. Add the broccolini and the reserved salmon marinade, cook, stirring, until broccolini is cooked, about 3-5 minutes.Add ¼ cup of water, the noodles and the salmon to the pan and cook, tossing gently until warmed throughout, about 2 minutes. Top with remaining scallions.Enjoy!
Share the post "
Makaron z
łososiem i
brokułami / Salmon noodles with broccolini"