ßßß
Składniki:1 kg małych jędrnych ogórków1 pęczek kopru włoskiego ( lub gałązki z zielonego koperku )3 ząbki czosnku2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i pieprzusól:Na każdy litr wody 1,5 łyżki soliCiekawym dodatkiem będą też liście winogron , wiśni czy korzenie chrzanu, szczypta szałwii lub cząbruPrzygotowanie:Ugotować 2 litry wody. Po ugotowaniu osolić.Ogórki umyć.W naczyniu ułożyć koper, obrany czosnek i przyprawy, włożyć do niego dość ciasno ogórki.Zalać gorącą zalewą.Na wierzchu można ułożyć talerzyk aby dociążyć warzywa.Po 2 dniach leżakowania są dobre do jedzenia – jeśli temperatura jest wyższa niż 25 stopni, nawet po dobie.W sklepach jest też dostępna gotowa mieszanka do kiszenia ogórków. Można jej użyć, dodając świeżego kopru i czosnku.Powiązane notki:Pikle – marynowane ogórki w sosie musztardowymChleb razowy z fasolową salsąCzosnkowe klopsiki w sosie koperkowymTradycyjna Wigilijna sałatka jarzynowaDomowy zakwas na żur / żurek – Wielkanoc