ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne – grill i sałatki

Ogórki małosolne – grill i sałatki

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dziwię się , że dopiero teraz dodaję dla Was ten przepis, przecież robiłam w tym roku już małosolne ogórki, ale w szaleństwie grillowych przygotowań zostały zjedzone i nie zdążyłam zrobić im zdjęcia. Ale są, dziś, w nowej odsłonie. Proszę bardzo. Myślę, że są świetne do pieczonego mięsa czy kiełbaski. Najlepiej przygotować je w kamionkowym naczyniu lub dużym szklanym słoju.
Składniki:
1 kg małych jędrnych ogórków
1 pęczek kopru włoskiego ( lub gałązki z zielonego koperku )
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól:
Na każdy litr wody 1,5 łyżki soli
Ciekawym dodatkiem będą też liście winogron , wiśni czy korzenie chrzanu, szczypta szałwii lub cząbru
Przygotowanie:
Ugotować 2 litry wody. Po ugotowaniu osolić.
Ogórki umyć.
W naczyniu ułożyć koper, obrany czosnek i przyprawy, włożyć do niego dość ciasno ogórki.
Zalać gorącą zalewą.
Na wierzchu można ułożyć talerzyk aby dociążyć warzywa.
Po 2 dniach leżakowania są dobre do jedzenia – jeśli temperatura jest wyższa niż 25 stopni, nawet po dobie.
W sklepach jest też dostępna gotowa mieszanka do kiszenia ogórków. Można jej użyć, dodając świeżego kopru i czosnku.
Powiązane notki:
Pikle – marynowane ogórki w sosie musztardowym
Chleb razowy z fasolową salsą
Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowym
Tradycyjna Wigilijna sałatka jarzynowa
Domowy zakwas na żur / żurek – Wielkanoc
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/06/27/ogorki-malosolne-grill-i-salatki