ßßß
bułeczki w koszyczkuSkładniki: na 9 dużych bułek2 szklanki mąki pszennej 5501 szklanka mąki orkiszowej drobno mielonej,np. Gdańskie Młyny1 1/3 szklanka wody1 łyżka cukru50 g sezamu30 g drożdży1/3 szklanki oleju1 łyżeczka soli
Przygotowanie:Wodę podgrzać, rozpuścić w niej drożdże. Dodać cukier i 1/2 szklanki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy zaczyn będzie pulchny i kremowy dodać do niego resztę mąki, sól i 3/4 sezamu. Zacząć wyrabiać ciasto.Gdy zacznie się łączyć podlewać je olejem.Wyrabiać 10 minut.Odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętości ok. 1 h.Ciasto uformować w wałek i pokroić na 9 części. Układać na blasze cięciem do góry, odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte, zmoczyć pędzelkiem i obsypać sezamem, piec w 180 stopniach, 18-20 minut, aż się zrumienią.Powiązane notki:Żytnie bułki Kajzerki z siemieniem lnianymPaluchy na piwie – bułki drożdżowePuszyste bułeczki śniadaniowe z kremem pomarańczowym z waniliąNocna owsianka Czekoladowa z sezamem,słonecznikiem i jabłkiemPuszyste Razowe bułeczki ze słonecznikiem