Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Pieczywo dla wielu z nas jest podstawą diety. Wiem , że odchudzanie jest teraz modne, często więc rezygnujemy z
pieczywa wypiekanego z białej
mąki, ja sądzę iż wszystko jest dla ludzi a samodzielnie wykonane bułeczki na pewno nam nie zaszkodzą, tym bardziej że dodatek orkiszu na pewno dodaje im wartości zdrowotnych.
Sezam dodaje im niezwykłego smaku,możecie go zastąpić
siemieniem lnianym lub
otrębami czy
słonecznikiem.
Bułki są pulchne, ładnie się kroją i bosko smakują, spróbujcie.
bułeczki w koszyczkuSkładniki: na 9 dużych
bułek2 szklanki
mąki pszennej 5501 szklanka
mąki orkiszowej drobno mielonej,np. Gdańskie Młyny1 1/3 szklanka
wody1 łyżka
cukru50 g
sezamu30 g
drożdży1/3 szklanki
oleju1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:
Wodę podgrzać, rozpuścić w niej
drożdże. Dodać
cukier i 1/2 szklanki
mąki. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy zaczyn będzie pulchny i kremowy dodać do niego resztę
mąki,
sól i 3/4
sezamu. Zacząć wyrabiać ciasto.Gdy zacznie się łączyć podlewać je
olejem.Wyrabiać 10 minut.Odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętości ok. 1 h.Ciasto uformować w wałek i pokroić na 9 części. Układać na blasze cięciem do góry, odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte, zmoczyć pędzelkiem i obsypać
sezamem, piec w 180 stopniach, 18-20 minut, aż się zrumienią.Powiązane notki:Żytnie
bułki Kajzerki z
siemieniem lnianymPaluchy na
piwie –
bułki drożdżowePuszyste bułeczki
śniadaniowe z kremem
pomarańczowym z
waniliąNocna owsianka Czekoladowa z
sezamem,
słonecznikiem i
jabłkiemPuszyste
Razowe bułeczki ze
słonecznikiem