ßßß Cookit - przepis na Pszenne Bułki kajzerki z sezamem

Pszenne Bułki kajzerki z sezamem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Pieczywo dla wielu z nas jest podstawą diety. Wiem , że odchudzanie jest teraz modne, często więc rezygnujemy z pieczywa wypiekanego z białej mąki, ja sądzę iż wszystko jest dla ludzi a samodzielnie wykonane bułeczki na pewno nam nie zaszkodzą, tym bardziej że dodatek orkiszu na pewno dodaje im wartości zdrowotnych. Sezam dodaje im niezwykłego smaku,możecie go zastąpić siemieniem lnianym lub otrębami czy słonecznikiem. Bułki są pulchne, ładnie się kroją i bosko smakują, spróbujcie.
bułeczki w koszyczku
Składniki: na 9 dużych bułek
2 szklanki mąki pszennej 550
1 szklanka mąki orkiszowej drobno mielonej,np. Gdańskie Młyny
1 1/3 szklanka wody
1 łyżka cukru
50 g sezamu
30 g drożdży
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wodę podgrzać, rozpuścić w niej drożdże. Dodać cukier i 1/2 szklanki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn będzie pulchny i kremowy dodać do niego resztę mąki, sól i 3/4 sezamu. Zacząć wyrabiać ciasto.
Gdy zacznie się łączyć podlewać je olejem.
Wyrabiać 10 minut.
Odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętości ok. 1 h.
Ciasto uformować w wałek i pokroić na 9 części. Układać na blasze cięciem do góry, odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte, zmoczyć pędzelkiem i obsypać sezamem, piec w 180 stopniach, 18-20 minut, aż się zrumienią.
Powiązane notki:
Żytnie bułki Kajzerki z siemieniem lnianym
Paluchy na piwiebułki drożdżowe
Puszyste bułeczki śniadaniowe z kremem pomarańczowym z wanilią
Nocna owsianka Czekoladowa z sezamem,słonecznikiem i jabłkiem
Puszyste Razowe bułeczki ze słonecznikiem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/02/22/pszenne-bulki-kajzerki-z-sezamem