ßßß Cookit - przepis na Chleb z ziarnami dla leniwych :)

Chleb z ziarnami dla leniwych :)

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten chlebek dostałam od znajomej i od tamtego czasu przechodził różne metamorfozy w mojej kuchni :) Ja nazwałam ten chleb "chlebkiem dla leniwych", ze względu na to, że szybko się go przygotowuje i długo zachowuje swoją świeżość... nawet do tygodnia... choć śmiem wątpić, że aż tak długo wytrzyma :) Koleżanka zaś ochrzciła go "chlebkiem dla zapracowanych". Jedno wiem na pewno czy dla zapracowanych, czy dla leniwych - warto go zrobić :)))))
przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w lipcu akcja odbywa się na blogu "Fabryka Kulinarnych Inspiracji"
Składniki:
1 kg mąki pszennej typ 550,
1 litr letniej wody,
10 dag drożdży,
2 łyżki cukru,
1,5 łyki soli,
4 łyżki oleju,
1/2 szklanki otrębów owsianych,
1/2 szklanki pestek dyni,
1/2 szklanki siemienia lnianego,
1/2 szklanki słonecznika.
Mąkę mieszamy z ziarnami, a w wodzie mieszamy drożdże, cukier, sól i olej. Całość przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy (nie przejmujemy się konsystencją). Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30 x 11 wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Wierzch posypać ziarnami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 ° C stopni. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy natychmiast z keksówek (żeby chlebek się nie sparował, uwaga nie oparzcie się) i studzimy na kratce. Chlebek przechowywać w bawełnianym ręczniku. Czyż nie jest to proste? :)
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/07/chleb-z-ziarnami-dla-leniwych.html