ßßß
Składniki:1-2 kg buraków ( lub 200 g suszu buraczanego )1 pęczek włoszczyzny5 suszonych grzybków5 ziaren ziela2 liście laurowe2-3 goździki3 ząbki czosnkuocet lub sok z cytrynysól, cukier, pieprz, vegeta lub maggiCo do ilości wody – uwzględniam to , że część ( ok. 1/4 ) wyparuje w czasie gotowania.Przygotowanie:Grzyby namaczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy.Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w sporą kostkę. Nalewamy 1,5 l wody, dodajemy 3 ziarna ziela i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po godzinie gotowania dodajemy wodę z grzybami.Po wstawieniu wywaru od razu zabieramy się za buraki. Obieramy je, kroimy w plastry. Dodajemy do nich posiekany czosnek, resztę przypraw, ocet ( 3-4 łyżki), vegetę ( około 1 do 1,5 łyżki) oraz 1 l wody i gotujemy 1 h, aż wywar będzie esencjonalny.Gdy oba wywary będą gotowe, przecedzamy je na sicie i łączymy. Gotujemy razem 3-4 minuty, doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i octem. Podajemy.Powiązane notki:A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyLeczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i paprykąDomowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny