ßßß
Składniki:8-10 porcji2 puszki ciecierzycy lub 150 g suchej300-350 g buraków100 ml oliwy z oliwek dobrej jakości1 1/2 łyżki pasty tahini2-3 ząbki czosnku – w zależności od wielkości2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) *sól, pieprz* kmin rzymski to przyprawa przypominająca nasz rodzimy kminek. Charakteryzują go podłużne ziarna, lekko spłaszczone na bokach i anyżowy zapach nasuwający jednoznaczne skojarzenia z aromatem kopru włoskiego, ziaren kolendry i gorczycy oraz skórek cytrusowych.To dzięki niemu humus buraczany ma orzeźwiający, przyjemny anyżowo-cytrynowy smak.
Przygotowanie:Suchą cieciorkę namoczyć dzień wcześniej, po czym posolić – 1 łyżeczka soli powinna wystarczyć i ugotować do miękkości. Kilka ziaren ciecierzycy zachować do dekoracji.Buraki umyć, owinąć w folię i upiec w piekarniku. Polecam wybieranie małych sztuk – szybciej się upieką co skutkuje mniejszym zużyciem energii. Warzywa lekko przestudzić.Cieciorkę osączyć (wodę z gotowania zachować) i przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki. Wlać 2/3 oliwy, dodać pastę tahini oraz wyciśnięty przez praskę czosnek – dwa ząbki na początek.Miksować wlewając w sumie ok. 100-150 ml wody z gotowania aby uzyskać konsystencję gładkiej i kremowej pasty. Oczywiście stopniowo, aby zanadto nie rozrzedzić masy.Kmin wsypać na suchą patelnię, podgrzewać przez minutę aż zacznie pachnieć po czym 2/3 ziaren przełożyć do moździeża i utłuc na miał. Doprawić humus utartym kminem, pieprzem i solą.Gotowy polać oliwą, posypać ziarnami cieciorki i kminu.Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki i pieczywem.WSKAZÓWKI:Jeśli jesteś osobą zabieganą wybierz cieciorkę z puszki i dostępne w sklepach gotowe pieczone buraki w folii. Dokładnie czytaj etykiety wybieranych półproduktów aby nie dostarczać organizmowi zbędnej porcji konserwantów i barwników.Powiązane notki:Hummus – pasta z ciecierzycyHummus z pomidoramiSurówka wielowarzywna z burakiemWegański deser z brązowego ryżu z musem truskawkowymPasta twarożkowa z oliwkami