ßßß Cookit - przepis na HUMMUS

HUMMUS

nazwa

Wykonanie

Kiedyś czytałam książkę, w której bohaterowie zajadali się hummusem. Była to dla mnie nowość. Znalazłam w internecie przepis, spróbowałam... i tak ciecierzyca na dobre zagościła w mojej kuchni. Podobno to jedna z najstarszych i najzdrowszych roślin uprawnych świata. Jest pyszna i wielofunkcyjna. A hummus to dip/smarowidło idealne. Do chleba, grissini, z warzywami czy nawet chipsami. Ile blogów, tyle wersji. Ja lubię bardziej czosnkowy, B na pikantnie. Jaki jest Wasz ulubiony hummus?
W przepisie korzystam z puszkowanej ciecierzycy, ale można tez kupić suszoną, namoczyć przez noc i gotować. Pierwsza opcja jest szybsza, a w smaku różnica praktycznie niezauważalna. Tahini można kupić w delikatesach czy kuchniach świata lub przygotować samemu. Parę łyżek sezamu podprażyć na suchej patelni (mają delikatnie zbrązowieć). Ostudzić. Zmiksować na gładko blenderem, dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
SKŁADNIKI:
1 puszka ciecierzycy (po odsączeniu ok. 240g)
sok z połowy cytryny
2 łyżki tahini
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Ciecierzycę odsączyć, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki, sól, pieprz do smaku. Zmiksować. Gdyby konsystencja była zbyt sucha można dodać odrobinę wody z ciecierzycy lub więcej oliwy.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/10/hummus.html