Wykonanie
Ta szarlotka jest nie tylko oszczędna w składniki, ale nie wymaga też dużo pracy.Dlatego proponuję ją na dobry początek tygodnia :)Składniki :(na formę o średnicy 26 cm)250 g
masła(bez dodatku
oleju)1/2 kg
mąki2
żółtkapół łyżeczki
solipół szklanki
cukru pudru100 ml zimnej
wodyNadzienie
jabłkowe :8 dużych, twardych, raczej kwaśnych
jabłek, np. szara reneta60 g
cukru ( najlepiej brązowego ale niekoniecznie)łyżeczka lub dwie
cynamonduża szczypta startej
gałki muszkatołowej30 g
mąki pszennejPrzygotowanie :
Masło pokroić w kostkę, dodać do miski z
mąką,
cukrem i
soląWyrobić ręcznie, rozcierając palcami
masło z
mąką lub przy pomocy miksera z końcówką hakDodać
żółtka,
wodę, wyrobić, zlepić w kulkę , włożyć w plastikową torbę i włożyć do lodówki na 30-40 min
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, posypać
cukrem,
mąką, gałką i
cynamonem, wymieszaćPiekarnik nastawić na 160*CCiasto wyjąć z lodówki przekroić na dwie części, jedną rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy, tak by podnieść ciasto na boki foremkiPrzełożyć
jabłka na ciasto, przykryć drugim rozwałkowanym
ciastem, posmarować roztrzepanym
jajkiemWstawić do gorącego piekarnika na około 50 min, gdyby się bardzo zrumieniło przed czasem- przykryć folią aluminiową.
Moje uwagi:Przepis na ciasto zachowałam w całości, masę
jabłkową przygotowałam po swojemu.Pokrojone w plastry
jabłka posypałam
cukrem i rozgotowałam je lekko,
potem osączyłam z nadmiaru soku ( nie miałam renety :( Wtedy do
jabłek dodałam
cynamon, gałkę i wymieszałam. Taką masę rozłożyłam na podpieczonym cieście (3/4 ), przykryłam resztą ciasta (1/4).Można upiec w prostokątnej foremce i wtedy ciasto będzie cieńsze.Więcej szczegółów w przepisie stąd