Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!SzarlotkaAutor Zuzanna Wiciejowska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)Szarlotka - składniki:ciasto:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki krupczatki125 g zimnego
masła3
żółtka3 łyżki
brązowego cukruszczypta
soli4-5 łyżek bardzo zimnej
wodyfarsz:ok. 1 i 1/2 kg
jabłek (najlepiej renet lub papierówek)ok. 2/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
masłacukier pudermasło lub
olej do natłuszczenia tortownicySzarlotka - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej obydwa rodzaje
mąki, dodaj szczyptę
soli, małe kawałki
masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj roztrzepane
żółtko wymieszane z
wodą i zagnieć ciasto. Ukształtuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel je na trzy części. 1/3 zawiń ponownie w folię i włóż do lodówki, a pozostałe 2/3 rozwałkuj. Tortownicę natłuść niewielką ilością
masła lub
oleju. Placek przełóż do tortownicy o średnicy ok. 23 cm i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 10 minut. Przygotuj farsz:
jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. W dużym rondlu rozpuść
masło, wrzuć
jabłka i podsmaż je, ciągle mieszając. Następnie dodaj
cukier,
cynamon i duś, aż
jabłka zaczną się rozpadać. Przełóż je na podpieczony spód ciasta. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach pozostały kawałek ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 40 minut. Upieczone ciasto wystudź i posyp
cukrem pudrem.Łatwy przepis na pyszną szarlotkę z piankąSzarlotkaSzarlotka Basi Ciasto: 0,5 kg
mąki 1 kostka i 2 łyżki
masła 1
cukier waniliowy 1
surowe żółtko 2 ugotowane
żółtka 1 łyżka
proszku do pieczenia 1,5 kg
jabłek 0,5 szkl.
cukru 1 łyżka
cynamonu Mąkę przesiać, dodać
cukier,
cukier waniliowy, przetarte przez sito, ugotowane
żółtka... Vialli Design Naczynie do z... Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Ta szarlotka, to znakomity pomysł na wykorzystanie jesiennych przysmaków -
jabłek i
orzechów. Najlepsza jest na ciepło, bez dodatków lub z gałką
lodów. Szarlotka zDesign Naczynie do z... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Do farszu szarlotki najlepiej użyć
jabłek o kwaśnym miąższu (np. szarej renety). Jeżeli jednak lubisz bardzo słodkie ciasta, możesz także wybrać słodsze
jabłka lub zwiększyć nieco ilośćNie tylko szarlotka - czas na ciasta z
jabłkamiJeśli część
mąki zastąpisz mielonymi
migdałami, otrzymasz naprawdę odmieniony smak i strukturę ciasta. Polecamy posypać gotowy wypiek
cukrem pudrem. Przepis na
migdałową szarlotkę CLATRONIC HMS 3320 Bosch MFQ 40303 ZELMER 481.64 Lime Porównaj ceny > Porównaj ceny
cebulką. Pyszne będą też odgrzewanie na patelni. Autor: Zuzanna Wiciejowska Idealnym zakończeniem domowego obiadu będzie ciepła szarlotka na kruchym spodzie. Do nadzienia, oprócz
jabłek, możesz dodać także
rabarbar (przesmaż go razem z
jabłkami). Pamiętaj jednak, że jest on kwaśny - w razie potrzebyZdrowa, pyszna i lekka szarlotka idealna na lato. Z bezglutenową
mąką kukurydzianą, z
ksylitolem zamiast
cukru.Zdrowa, pyszna i lekka szarlotka idealna na lato. Z bezglutenową
mąką kukurydzianą, z
ksylitolem zamiast
cukru.Święta na słodko
przejmuj się, że
mak zapadnie się w lejące ciasto - tak właśnie ma być) i piecz w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.Super szarlotka Jej sekret tkwi w mniejszej ilości
cukru, niż w innych przepisach. Zamiast wysmażonych
jabłek ze słoika, korzystając z podpowiedzi taty mojego
męża, używamWięcej o Szarlotka