Wykonanie
Składniki:- 125g
wędzonego łososia- 1 szklanka
ryżu do risotto- 2 ząbki
czosnku- ok. 750ml
bulionu- 1
cebula- 6-8 połówek
suszonych pomidorów w
oleju- 4 łyżki startego
parmezanu- 1 łyżka
soku z cytryny- 1 łyżka
masła-
sól i
pieprz-
szczypiorekSposób przygotowania:1. Na
maśle podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, następnie wsypujemy
ryż, po chwili wlewamy partiami
bulion, tak by
ryż na bieżąco go wchłaniał, pamiętając o częstym mieszaniu.2. Gdy
ryż będzie prawie miękki (w razie potrzeby dolewamy więcej
bulionu niż w przepisie), wrzucamy pokrojone
pomidory,
łososia, posiekany
szczypiorek, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem. Gdy
ryż będzie gotowy, ściągamy go z palnika i mieszamy z
parmezanem.3. Risotto wykładamy na talerze, posypujemy
szczypiorkiem.Inspiracja:ulubioneprzepisy