Wykonanie
Jako, że uwielbiam kuchnię włoską nie mogło zabraknąć na moim blogu przepisu na pyszne risotto! Uwielbiam je pod każdą postacią i z różnymi dodatkami. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję najprostszą i bez żadnych dodatkowych składników. Jednak do takiego risotto możecie dodać co tylko chcecie :
grzyby,
pieczarki, różnego rodzaju warzywa,
kurczaka,
indyka,
owoce morza - jest to danie z którym można zaszaleć! Zachęcam do eksperymentowania! Taki obiad będzie idealny na dzisiejsze gorące popołudnie - polecam serdecznie! :)
składniki:200 g
ryżu do risotto arboriokieliszek białego
wytrawnego winacebulaząbek
czosnkukawałek
masłagarść
startego sera żółtego
olejlitr
bulionusól i
pieprzCebulę i
czosnek kroimy drobno i smażymy na
oleju do momentu jak
cebula stanie się szklista. Wsypujemy
ryż i odrobinę go podsmażamy, by pochłonął wszystkie aromaty. Wlewamy
wino i czekamy, aż się zredukuje (chodzi o to, żeby
alkohol wyparował, ale cały smak pozostał w
ryżu). Następnie czas na najważniejszą rzecz przy przyrządzaniu risotto - dolewamy
bulionu po chochli i mieszamy, aż
ryż 'wypije' cały
bulion, następującą czynność powtarzamy, aż
ryż odpowiednio napęcznieje i będzie miękki. Risotto należy dosyć często mieszać i trzeba mu poświęcić odrobinę uwagi, ale obiecuję - warto! Gdy uznamy, że
ryż jest już gotowy dodajemy kawałek
masła i garść
żółtego sera. Można doprawić
solą i
pieprzem, ale należy uważać, gdyż
bulion jest już przyprawiony. Kremowe risotto nakładamy na talerz i pyszny obiad gotowy! :)