ßßß Cookit - przepis na Pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
1 średnia cebula
100 g boczku parzonego
200 g surowego pęczaku
1 l bulionu
2 łyżki masła
150 g szpinaku
3 ząbki czosnku
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżka soku z cytryny
garść startego parmezanu
kilka suszonych pomidorów w zalewie
sól i pieprz do smaku
łyżka oleju
Przepis
1
Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Kiedy składniki się zeszklą, dodajemy na patelnię pęczak i mieszamy składniki.
2
Kiedy pęczak się zeszkli zalewamy go częścią bulionu, aby zakrywał on składniki. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy całość bulionu się wchłonie w kaszę, dolewamy kolejna partię bulionu - i tak powtarzamy czynność do momentu, aż pęczak będzie miękki.
3
W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie posiekany czosnek do zeszklenia. Następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie, doprawiamy gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny - dokładnie mieszamy.
4
Gotowy szpinak dodajemy do kaszy i mieszamy. Do całości dodajemy posiekane suszone pomidory, garść parmezanu oraz łyżkę masła. Odstawiamy na kilka minut i podajemy.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2017/01/peczak-ze-szpinakiem-boczkiem-suszonymi-pomidorami