Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki1 średnia cebula100 g boczku parzonego200 g surowego pęczaku1 l bulionu2 łyżki masła150 g szpinaku3 ząbki czosnkułyżeczka gałki muszkatołowejłyżka soku z cytrynygarść startego parmezanukilka suszonych pomidorów w zalewiesól i pieprz do smakułyżka olejuPrzepis1Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Kiedy składniki się zeszklą, dodajemy na patelnię pęczak i mieszamy składniki.2Kiedy pęczak się zeszkli zalewamy go częścią bulionu, aby zakrywał on składniki. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy całość bulionu się wchłonie w kaszę, dolewamy kolejna partię bulionu - i tak powtarzamy czynność do momentu, aż pęczak będzie miękki.3W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie posiekany czosnek do zeszklenia. Następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie, doprawiamy gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny - dokładnie mieszamy.4Gotowy szpinak dodajemy do kaszy i mieszamy. Do całości dodajemy posiekane suszone pomidory, garść parmezanu oraz łyżkę masła. Odstawiamy na kilka minut i podajemy.