Wykonanie
Deser z pewnością dla wszystkich znany,jest pyszny ,delikatny i kremowy.Zamiast
mascarpone użyłam
serka waniliowego,co nie zmieniło zbytnio smaku a sprawiło że krem jest bardziej lekki i mniej kaloryczny.Polecam :)
SKŁADNIKI : na 4-6 pucharków1 opakowanie podłużnych,słodkich
biszkoptów2 małe kubeczki
śmietanki 30 % , po 200 ml1 duży
serek waniliowy 400 g1 łyżka
cukru1 duża łyżka
żelatyny namoczona w ciepłej wodzie,dobrze rozpuszczonakubek
kawy rozpuszczalnejDODATKOWO :starta
czekolada do posypania
owoc granatu (niekoniecznie )PRZYGOTOWANIE :
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.Bardzo zimną
śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy
cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy
serek, dalej mieszamy aż składniki się połączą.Do masy serowej wlewamy rozpuszczoną
żelatynę i bardzo szybko mieszamy. Masę odkładamy do lodówki do schłodzenia, wtedy lekko stężeje.
Biszkopty maczamy w
kawie (szybko zanużamy i wyciągamy, nie powinny być mocno nasączone) następnie układamy po dwa na dno pucharków, na to po dwie łyżki masy śmietanowej i znowu
biszkopty i
śmietana. Desery posypujemy startą, ciemną
czekoladą oraz
owocem granatu.Przekładamy do lodówki na około godzinę. Podajemy schłodzoneSmacznego :)