ßßß
Składniki (na 4-6 porcji):1 (lub większa część) główka sałaty lodowej lub masłowej3-4 pomidory1 ogórek szklarniowy lub 3-4 gruntowe1 słoik (lub część) czarnych oliwek drylowanych1 (lub większa część) opakowanie sera typu fetapół cebuli czerwonej (z braku dałam białą)sok z cytrynyoliwa z oliweksól, pieprzewentualnie zioła (oregano, tymianek, bazylia)Przygotowanie:Sałatę podzieloną na liście, pomidory oraz ogórka umyć. Sałatę podzielić na mniejsze części (lodową ewentualnie poszatkować, masową tylko rwać!), pomidory i ogórka pokroić w plastry. Oliwki odsączyć z zalewy i ewentualnie przekroić na mniejsze części. Cebulę pokroić w cienkie półplastry lub piórka, a ser feta w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misie i delikatnie przemieszać. Aby przygotować sos vinaigrette należy do szklanki wycisnąć sok z cytryny (około 2 łyżek) i wymieszać z solą (około łyżeczki), pieprzem i ewentualnie ziołami. Następnie dolać oliwę (około 6 łyżek - w proporcji 3:1 d soku z cytryny) i dość energicznie wszystko wymieszać. Można także wszystkie składniki na dressing umieścić w słoiczku i wstrząsnąć, aż się wymieszają. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę. Smacznego!

