Wykonanie
Według mnie to jeden z najlepszych towarzyszy pizzy . Idealnie nadaje się też do
czosnkowych grzanek, focacci czy grillowanego
mięsa. Uwielbiam ją! Oczywiście najlepiej użyć do niej
pomidorów, które mają nieco więcej smaku niż obecnie, ale i tak te wszystkie kolory niezmiernie cieszą moje oczy! Jeśli chodzi o skład, to jest wiele wersji tej sałatki, ja często robię taką jak poniżej.
Składniki (na 4-6 porcji):1 (lub większa część) główka
sałaty lodowej lub
masłowej3-4
pomidory1
ogórek szklarniowy lub 3-4 gruntowe1 słoik (lub część) czarnych
oliwek drylowanych1 (lub większa część) opakowanie
sera typu
fetapół
cebuli czerwonej (z braku dałam białą)
sok z cytrynyoliwa z oliweksól,
pieprzewentualnie
zioła (
oregano,
tymianek,
bazylia)Przygotowanie:
Sałatę podzieloną na liście,
pomidory oraz
ogórka umyć.
Sałatę podzielić na mniejsze części (
lodową ewentualnie poszatkować, masową tylko rwać!),
pomidory i
ogórka pokroić w plastry.
Oliwki odsączyć z zalewy i ewentualnie przekroić na mniejsze części.
Cebulę pokroić w cienkie półplastry lub piórka, a
ser feta w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misie i delikatnie przemieszać. Aby przygotować sos vinaigrette należy do szklanki wycisnąć
sok z cytryny (około 2 łyżek) i wymieszać z
solą (około łyżeczki),
pieprzem i ewentualnie
ziołami. Następnie dolać
oliwę (około 6 łyżek - w proporcji 3:1 d
soku z cytryny) i dość energicznie wszystko wymieszać. Można także wszystkie składniki na dressing umieścić w słoiczku i wstrząsnąć, aż się wymieszają. Tak przygotowanym dressingiem polać
sałatkę. Smacznego!